VIDEO: Licitaţie de „sclavi” pe Wall Street

499

Două femei și doi bărbaţi au fost scoși la licitaţie chiar pe treptele unei clădiri de pe Wall Street. Evenimentul a adunat atât curioși, cât și cumpărători interesaţi. Deși licitaţia face parte dintr-o campanie socială cu un puternic impact emoţional, un episod asemănător reprezintă realitatea pe care o trăiesc zeci de milioane de oameni din întreaga lume.

Materialul video arată cât de degradant este fenomenul care pune preţ pe viaţa unei fiinţe umane, pe care apoi o transformă într-un obiect bun de scos la vânzare. Rând pe rând, „coordonatorul licitaţiei” prezintă „beneficiile” pe care le oferă cei patru „sclavi” care urmează să fie vânduţi — de la faptul că sunt o forţă de muncă ieftină până la faptul că pot fi exploataţi sexual. Ca la orice licitaţie, „bunul” scos la vânzare, în cazul acesta un om, va ajunge în mâinile celui care oferă cel mai bun preţ. „Felicitări, sunteţi acum mândrul străpân al unei fiinţe umane!” spune cel care coordonează licitaţia la finalul încheierii unei „tranzacţii”.

Demersul, iniţiat de Fundaţia Freedom For All și Compania Ntropic, dorește să crească gradul de conștientizare a unei probleme care nu a dispărut din lumea modernă: sclavia. Fenomenul implică vânzarea unei vieţi omenești contra unei anumite sume și exploatarea sexuală ori prin muncă a omului transformat într-un simplu obiect.

Nu mai puţin de 27 de milioane de oameni din întreaga lume ajung să fie transformaţi în sclavi, iar vârsta medie a unei victime este de numai 12 ani. Cât mai valorează azi viaţa unui om? Potrivit organizaţiei, preţul este unul modic, de doar 90 de dolari, în raport cu 50.000 de dolari, la cât era estimat în urmă cu 200 de ani. „Traficul uman este o afacere anuală de miliarde de dolari. Este a doua cea mai răspândită activitate criminală din lume”, susţin iniţiatorii campaniei.

Recent, un alt demers curajos și inedit atrăgea atenţia asupra fenomenului sclaviei moderne și de îngrădire a libertăţii umane care se petrece în lume. Organizaţia Catapult a creat trei reviste glossy cu titluri sugestive, pentru a atrage atenţia asupra acestei probleme — Child Bride, Good Slavekeeping și Thirteen. „Din fericire, aceste reviste nu sunt adevărate. Din păcate, aceste probleme sunt adevărate”, a declarat fondatorul și directorul de creaţie al Catapult, Maz Kessler.

Foto: Freedom For All / captură YouTube