VIDEO: Păpușa „normală” care le învaţă pe fetiţe să își iubească trupul

1020

Cu picioarele sale lungi, talia incredibil de subţire și trăsăturile faciale perfecte, populara Barbie a fascinat fetiţe din toate colţurile lumii. Însă dacă Barbie s-ar transforma într-o persoană umană, aspectul său fizic nu ar avea nicio legătură cu realitatea. Astfel, din dorinţa de a promova frumuseţea naturală, reală, artistul Nickolay Lamm a creat-o pe Lammily, o păpușă construită după proporţiile normale ale unei tinere de 19 ani.

„Am vrut să arăt că normalul este frumos”, mărturisește Lamm în legătură cu iniţiativa sa inedită. Artistul declara pentru Fast CoExist că păpușile care ocupă în prezent rafturile magazinelor le pot altera fetelor imaginea despre sine. „Dacă există șansa să se petreacă acest lucru și dacă o păpușă cu forme normale poate arăta bine, precum Lammily, atunci ar trebui să le producem. Dacă există doar 10% șanse ca acele păpuși să le afecteze imaginea corporală, haideţi să le producem.”

Păpușa Lammily are o constituţie „potrivită și puternică”, care respectă formele corpului unei tinere obișnuite. De asemenea, talpa piciorului ei este dreaptă, spre deosebire de cea a popularei Barbie, care a fost proiectată pentru a purta pantofi cu toc. Hainele cu care este îmbrăcată sunt în același timp moderne, dar simple, iar chipul său este machiat într-un mod cât mai natural.

Lamm a început să lucreze la „păpușa Barbie normală” de anul trecut, când a realizat o schiţă 3D a păpușii. Modelul a fost realizat cu ajutorul datelor legate de măsurile normale ale unei fete de 19 ani, oferite de Centrul pentru Prevenirea și Controlarea Bolilor din SUA. Apoi, chipul păpușii a fost modelat pentru a semăna cu populara jucărie Barbie. „Dacă criticăm modelele slabe, ar trebui măcar să fim deschiși către posibilitatea că Barbie ar putea, de asemenea, influenţa negativ fetele tinere. Mai mult, o Barbie cu forme realist proporţionate arată destul de bine”, declara anul trecut Lamm, pentru Huffington Post.

Într-adevăr, păpușile influenţează modul în care fetele își percep propria înfăţișare. Cercetătorii de la Universitatea de Vest din Anglia și Universitatea Sussex au observat că, faţă de alte tipuri de păpuși, Barbie a contribuit la scăderea gradului de satisfacţie cu privire la propriul corp, în cazul fetiţelor foarte tinere. Mai mult, experţii au observat că fetiţele își doreau să aibă un corp mai suplu.

Păpușa Barbie a devenit un model de inspiraţie pentru unele femei care și-au dorit și au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a arăta precum populara jucărie. Este și cazul modelului ucrainean Valeria Lukyanova, supranumită și „păpușa Barbie umană”, după ce a suferit câteva intervenţii chirurgicale pentru a-și transforma înfăţișarea. Talia ei măsoară doar 50 de centimetri. Într-un interviu acordat publicaţiei The Daily Beast, ea își arăta aprecierea faţă de jucăria căreia îi seamănă: „Pentru mine, păpușa Barbie arată perfect; a fost creată ca un idol pentru oameni.”

Foto: Nickolay Lamm / captură YouTube