Video: Povestea a doi deţinuţi condamnaţi la izolare

21

Se spune că nu preţuim ce avem până nu pierdem. Pentru Herman Wallace și Albert Woodfox, condamnaţi la carceră, acest proverb este o realitate la care se raportează de 40 de ani.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a lansat un apel pentru eliberarea celor doi bărbaţi, care au petrecut câte 23 de ore, în fiecare zi din ultimii lor 40 de ani, într-o celulă de nici 3/2 metri.

Odată cu aniversarea uneia dintre cele mai neobișnuite și triste sentinţe din istoria penală a Statelor Unite – 40 de ani petrecuţi în închisoarea Angola din Lousiana – Storyline Entertainment a lansat Herman's House, un film în care să atragă atenţia asupra situaţiei deţinuţilor condamnaţi la izolare. Filmul se bazeză pe conversaţiile telefonice între Wallace și artista newyorkeză Angad Bhalla, scrie The Guardian. Bhalila a încercat să îi lumineze zilele deţinutului întrebându-l ce fel de casă visează un om care a stat încarcerat 40 de ani și construindu-i casa aceea.

Wallace a fost închis pentru furt dintr-o bancă, în 1967. El a fost trimis în Angola, una dintre închisorile cu cea mai proastă reputaţie din SUA. Acolo s-a împrietenit cu Albert Woodfox și Robert King și au format grupul Pantera Neagră, sperând să organizeze deţinuţii africani împotriva tratamentelor brutale la care sunt supuși în timpul detenţiei. În aprilie 1972, un gardian al închisorii a fost ucis în timpul unei confruntări, iar cei trei au fost trimiși la carceră. Robert King a fost eliberat în 2001.