Ţările europene văd foarte diferit fertilizarea in vitro

401

La peste treizeci de ani de la prima concepţie in vitro, care a avut loc în Marea Britanie, Europa rămâne un mozaic de restricţii variate privind fertilizarea artificială. Associated Press face o trecere în revistă a acestor interdicţii.

Franţa și Italia interzic femeilor singure și cuplurilor de lesbiene să folosească inseminarea artificială sau vertilizarea in vitro pentru a concepe un copil. Austria și Italia interzic cu totul donarea de ovule și spermă. În schimb, Germania și Norvegia interzic donarea de ovule, dar nu și de spermă.

În Suedia, legislaţia cere cuplurilor să fie angajate într-o relaţie stabilă, de cel puţin un an, înainte de a se califica pentru tratamentul de fertilitate. Autorităţile elveţiene impun cuplurilor să fie căsătorite. Exceptând Ucraina, în toate ţările europene este interzisă angajarea unei femei care să poarte sarcina unei alte femei.

Legile europene contrastează cu cele din SUA, Australia, Brazilia și Canada, unde experţii estimează că foarte mulţi europeni călătoresc pentru a putea beneficia de un tratament care în ţara lor este interzis prin lege. Potrivit specialiștilor, cei mai mulţi dintre „turiștii pentru fertilizare” sunt femeile singure care vor să aibă un copil, însă, nefiind căsătorite, nu pot beneficia în ţările lor de origine de tratament pentru fertilizare.