VIDEO: Povestea mireselor minore din Africa

2950

În satele din Africa de Sud, fete de 12 ani sunt răpite de bărbaţi mai în vârstă şi obligate să se căsătorească. Această practică este o parte a culturii comunităţii Xhosa, care continuă neabătură de decenii. Dar o campanie concentată pe educarea acestor comunităţi izolate privind ilegalitatea ei pare să dea roade.

„Ukuthwala”, care se traduce prin „a ridica” sau „a lua” este expresia locală folosită pentru a justifica răpirea fetelor. În multe cazuri, părinţii îşi dau acordul, în schimbul unui preţ, care de obicei constă într-un anumit număr de animale.

Nombasa Gxuluwe, născută în Capul de Est, lucrează pentru World Aids Campaign (WAC) şi s-a dedicat efortului de a pune capăt acestei practici care este, în esenţă, de comercializare a mireselor minore.

Nombasa, împreună cu membri din alte organizaţii au petrecut ore în şir discutând cu oamenii din sate, încercând să îi facă să înţeleagă că regulile sunt diferite acum.

Mulţi dintre săteni pur şi simplu nu ştiau că ceea ce făceau este greşit şi ilegal. „Ne cerem scuze pentru asta, noi nu ştiam că încălcăm legea”, a spus un bărbat în vârstă, pe numele Timotei Nyawuse, într-un reportaj CNN.

Problema care complică procesul de educare şi înţelegere este mitul că „dacă te culci cu o fată tânără, care este virgină şi tu eşti HIV pozitiv, atunci poţi fi vindecat”, explică Nombasa. Acesta este şi motivul pentru care vor aceste fete tinere, mai spune ea.

Mulţi dintre răpitori sunt bărbaţi în vârstă, văduvi şi bolnavi de HIV. Ei îşi caută o tânără mireasă virgină şi, invariabil, se ajunge şi la infectarea fetelor.

Tradiţia îşi are rădăcinile în căsătoriile aranjate, când părinţii sau bătrânii satului decid cu cine trebuie să se căsătorească fetele.