Vietnamezii, la a treia generaţie sub „Agentul Orange"

532

La 50 de ani după ce americanii au împrăștiat peste Vietnam aproape 80 de milioane de litri de „Agent Orange", un erbicid și defoliant extrem de toxic, care a distrus vegetaţia și a îmbolnăvit oamenii chiar și până la a treia generaţie, Statele Unite au anunţat un proiect de curăţare a zonelor afecate.

Între 1962 și 1971, forţele armate americane au pulverizat substanţa deasupra junglei din Vietnam, Laosul de Est și o parte din Cambodgia pentru a despuia terenurile unde se ascundea gherila comunistă și pentru a-i lăsa fără hrană pe ţăranii care o susţineau. Erbicidul creat de Monsanto, cea mai mare companie (la nivel mondial) de erbicide, pesticide și organisme modificate genetic, conţine dioxină, una dintre cele mai toxice și distrugătoare substanţe, cu efecte secundare extrem de severe.

Vietnamul susţine că aproape 5 milioane de oameni au fost afectaţi de substanţă, dintre care 400.000 de persoane au fost omorâte sau mutilate, iar 500.000 de copii s-au născut cu malformaţii congenitale. Fotograful american Brian Dricscoll a făcut o călătorie în Vietnam să se documenteze privind situaţia la a treia generaţie de la contaminare. Din păcate, fotografiile sunt dovezi clare ale unei noi generaţii pierdute sub semnul Agentului Orange, copii orbi, surzi, sau care merg în scaune cu rotile fiind mai degrabă regula, decât excepţia. Printre bolile cu care vietnamezii se chinuie toată viaţa se numară limfomul non-Hodgkin, diferite forme de cancer, diabetul de tip 2, malformaţii congenitale, anomalii ale sistemului reproductiv, spina bifida (afecţiune congenitală a coloanei vertebrale).

Pe lângă milioane de vietnamezi care au fost și continuă să fie afectaţi de către acţiunile Statelor Unite de acum 50 de ani, zeci de mii de soldaţi americani au fost și ei afectaţi, și la fel copiii lor, care s-au născut cu malformaţii. După ani de zile de presiuni, veteranii de război americani au reușit să obţină o compensaţie limitată pentru bolile suferite din cauza expunerii la chimicale. În schimb, copiii veteranilor, cât și milioane de vietnamezi nu au primit niciun ajutor din partea guvernului american, până de curând, scrie HuffingtonPost. Folosirea Agentului Orange asupra populaţiei civile violează legile de război, care cer clar armatelor să evite ţintele civile, dar nimeni nu a fost tras la răspundere.

În ultimii zeci de ani vietnamezii au încercat să convingă SUA să accepte nu doar formal responsabilitatea asupra coșmarului lui. O acţiune legală nereușită a victimelor împotriva companiilor care au produs agentul a reușit totuși să pună bazele unei legi, care deocamdată este în așteptare, prin care victimele vietnameze și americane primesc compensaţii, copiii lor afectaţi primesc îngrijiri medicale și se remediază zonele din Vietnam cu cele mai mari concentraţii de dioxină.

Remedierea acestor zone are însă și un avantaj politic. SUA va da 43 de milioane de dolari în acest proiect cu Vietnamul ce se așteaptă să dureze 4 ani, doar pentru reabilitarea unui sit contaminat lână aeroportul din Danang și lângă o bază militară activă. În acest timp, SUA va evalua și costurile pentru reabilitarea fostei baze aeriene Bien Hoa. DailyMail notează că acest proiect începe în circumstanţele în care Vietnam și SUA vor să formeze o „alianţă" care să contrabalanseze influenţa Chinei asupra Mării Chinei de Sud, care ar fi foarte bogată în ţiţei și resurse naturale.