Un posibil război care aduce prea puţin, prea târziu

126

Reacţiile Occidentului au devenit de o duritate apoteotică, după ce SUA au confirmat că regimul sirian a folosit arme nucleare în timpul războiului civil ce dureazăde mai bine de doi ani. Şi, în timp ce episcopul catolic din Alep se teme de izbucnirea unui război mondial, cele mai multe voci deplâng intervenţia tardivă şi cu efecte foarte slabe a Occidentului în Siria.

Episcopul catolic al Alepului, Antoine Audo, a avertizat luni în privinţa unei intervenţii armate în Siria, care ar contribui, în opinia sa, la „un război mondial", în timp ce Vaticanul a criticat lipsa de „prudenţă" a celor care iau în calcul o asemenea opţiune.

În cursul zilei de ieri, secretarul de stat John Kerry a confirmat că regimul de la Damasc a folosit arme chimice, imaginile şi relatările vorbind de la sine despre o încălcare gravă a convenţiei internaţionale privind armele chimice. „Ceea ce am văzut săptămâna trecută în Siria şochează conştiinţa mondială. Aceasta sfidează orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor şi copiilor şi trecătorilor nevinovaţi cu arme chimice este o indecenţă morală", a declarat şeful diplomaţiei americane.

În cel mai dur discurs al lui Kerry, aşa cum a fost catalogat de Washington Post, americanii au confirmat că acum problema nu mai este dacă SUA şi aliaţii vor interveni armat în Siria, ci modul în care această intervenţie va avea loc.

Opinia regimului al Assad

De partea cealaltă a baricadei, regimul aflat la putere nu a negat folosirea armelor chimice, dar a dat vina pe rebeli. În plus, regimul sirian s-a declarat pregătit să facă faţă „oricărui scenariu", în situaţia în care puterile occidentale analizează opţiunile militare în urma unui presupus atac chimic în apropiere de Damasc, a declarat luni un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate.

Încrederea puternică a sirienilor rezidă din susţinerea neobosită manifestată dintotdeauna de Rusia şi China, care îl susţin în continuare pe preşedintele Bashar al Assad. De aceea, al Assad este sigur că orice intervenţie militară împotriva regimului său va „eşua", calificând drept „intense" acuzaţiile puterilor occidentale cu privire la utilizarea armelor chimice de către regimul său.

Consecinţele intervenţiei armate

Atitudinea critică a vestului este cea mai simplă parte, întrucât nimeni nu ştie care este cea mai eficace metodă de intervenţie militară. Mai îngrijorător este că o eventuală intervenţie nu va schimba raportul de putere în războiul civil, ci cel mult va reuşi să convingă regimul sirian să nu mai folosească arme chimice. Asta înseamnă că războiul civil nuva putea fi oprit.

„Scopul unei eventuale intervenţii militare este să descurajeze regimul. În rest, nu ştim ce se întâmplă în Siria", a declarat Ken Pollack, fost analist CIA şi expert al Consiliului Naţional de Securitate pentru Orientul Mijlociu.

„Americanii au ajuns târziu, toate trupurile au fost deja înmormântate", declara dezamăgit Wassim al-Ahmad, membru al consiliului local din Moadamiye, unul dintre oraşele cu cele mai multe victime atacate cu arme chimice. „Americanii au ajuns prea târziu" – un adagiu valabil pentru fiecare dintre cei 100.000 de sirieni care şi-au pierdut viaţa şi pentru cei peste 1.7 milioane de refugiaţi în tabere din ţările vecine.