Violenţa din familie se reflectă și în cuplurile de adolescenţi

38

Un studiu recent reconfirmă influenţa semnificativă a educaţiei din primii ani ai copilăriei pentru relaţiile dezvoltate mai târziu. În centrul atenţiei sunt, de data aceasta, relaţiile romantice.

Se știe despre tinerii de astăzi că se implică în relaţii intime la vârste tot mai fragede, imitând comportamentele pe care le observă în familiile din care provin. Din ce în ce mai mulţi adolescenţi imită, însă, și comportamente negative, precum violenţa, tot din imitaţie.

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea de stat din Iowa (SUA) a scos la iveală modul în care adolescenţii copiază, în relaţiile lor romantice, violenţa fizică pe care au experimentat-o în familie.

Brenda Lohman, una dintre autoarele studiului, afirmă faptul că, dacă un copil creşte într-un mediu violent, şansele de a fi violent el însuşi în momentul angajării într-o relaţie sau de a fi victima violenţei sunt foarte mari. De asemenea, cercetătorii au descoperit că violenţa care se poate manifesta între un părinte şi copilul său are un impact mai mare asupra copilului decât cea la care ar putea fi martor între cei doi părinţi, notează Science Daily.

Cercetătorii au mai descoperit că stresul, atât cel emoţional, cât şi cel financiar, în timpul adolescenţei reprezintă un factor care poate determina violenţa la maturitate. Faptul că nu se ştie modul în care ciclul violenţei continuă de la o generaţie la alta reprezintă încă o provocare pentru oamenii de ştiinţă.

Foarte importantă, spun ei, este intervenţia familiei sau a profesorilor. Este necesară conştientizarea problemelor din familie şi rezolvarea acestora, pentru că este mult mai benefică prevenirea decât tratarea.