Talion islamic: un saudit va fi pedepsit prin paralizare

117

Un tânăr de 24 de ani din Arabia Saudită a fost condamnat la paralizie după ce, în urmă cu 10 ani, și-a lovit în spate un prieten, care a rămas paralizat de la jumătatea copului în jos. Legea Sharia prevede că autorul unui delict trebuie să sufere aceeași pedeapsă ca și victima sa, relatează The Independent.

Autorităţile saudite intenţionează să-l paralizeze artificial pe Ali Al Khawahir dacă nu-i va plăti echivalentul a 270.000 $ lui Abdul-Aziz al-Mitairy, ca despăgubire pentru lovitura de cuţit în coloană, care l-a lăsat paralizat pe tânărul în vârstă de 22 de ani.

Cotidianul saudit Okaz, citat de CNN, scrie că judecătorul care a primit acest dosar a trimis scrisori către mai multe spitale din ţară, întrebând dacă există posibilitatea secţionării măduvei spinării agresorului, după ce victima a cerut acest lucru în baza legii Sharia. În urma acestor solicitări, un spital a anunţat că ar putea să-i producă agresorului, prin tehnici medicale, o secţiune în măduva spinării în exact acelaşi loc în care acesta a rănit victima.

Organizaţia Amnesty International a cerut să nu fie executată această pedeapsă, pe care o consideră o tortură. „Cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere, însă a lăsa paralizat cu intenţie un om reprezintă un act de tortură şi, totodată, o încălcare a obligaţiilor în respectarea drepturilor omului asumate de Arabia Saudită", a afirmat Hassiba Hadj Sahraoui, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Regimul conservator al Arabiei Saudite prevede pedepse corporale extreme, justificate prin respectarea legii islamice, Sharia. Alte pedepse compensatorii pronunţate anterior includ amputări, scoaterea unui ochi, scoaterea dinţilor sau, pentru fapte de omor, chiar ucideri cu pietre sau decapitări.