Ce muzică să asculţi pentru a-ţi îmbunătăţi performanţele cognitive

901

Muzica lui Vivaldi îmbunătăţeşte acuitatea mintală, atenţia şi memoria, conform unui studiu recent.

„Anotimpurile” de Vivaldi îmbunătăţesc capacitatea intelectuală, la fel cum s-a constatat cu ceva timp în urmă şi despre muzica şi „efectul Mozart”, arată un studiu recent al psihologului Leigh M. Riby, de la Departamentul de Psihologie, Universitatea Northumbria.

Acest studiu s-a realizat pe 14 tineri de 21 de ani cărora, în timp ce realizau o sarcină care presupunea concentrare mentală, li se monitoriza activitatea electrică a creierului cu ajutorul electroencefalogramei. Experimentul s-a realizat atât în linişte, cât şi ascultând „Anotimpurile” şi în felul acesta s-a demonstrat că, în timp ce audiau „Primăvara”, tinerii au răspuns corect mult mai repede, comparativ cu momentele în care ascultaseră altceva – spre exemplu „Toamna” – sau lucraseră în linişte. Participanţii au spus că s-au simţit mai vigilenţi în timp ce ascultau acest concert, iar electroencefalograma a arătat că acesta avea impact asupra a „două procese cognitive diferite”, informează Pacific Standard.

De asemenea, Leigh M. Riby a descoperit că „modalitatea muzicală” (major vs. minor) nu a avut un impact în mod constant asupra performanţei, atenţiei sau memoriei tinerilor. Faptul că „Primăvara” şi „Toamna” sunt scrise în cheie majoră nu a produs aceleaşi rezultate, ceea ce denotă că „Primăvara,”, prin evocarea unei senzaţii specifice anotimupului corespunzător, a schimbat starea de spirit în bine şi a stimulat funcţiile cognitive, punând astfel în lumină proprietăţile binefăcătoare ale muzicii.