Violenţa jocurilor video creşte agresivitatea în viaţa reală

608

Jocurile video violente provoacă o desensibilizare a persoanei în faţa violenţei, iar această desensibilizare favorizează creşterea agresivităţii în anumite situaţii. Jocurile video sunt asociate, totodată, cu deficienţele copiilor în privinţa cititului.

Mai mulţi cercetători americani şi olandezi au testat o ipoteză vehiculată de oamenii de ştiinţă, şi anume că reducerea sensibilităţii în faţa situaţiilor, a comportamentelor sau a evenimentelor violente contribuie la creşterea nivelului de agresivitate. Rezultatele studiului urmează să fie publicate în Journal of Experimental Social Psychology.

„Mulţi cercetători au crezut că desensibilizarea faţă de violenţă conduce la creşterea agresivităţii omului. Însă, până la studiul nostru, această corelare cauzală nu a fost demonstrată niciodată experimental", a declarat Bruce Bartholow, profesor de psihologie la Universitatea din Missouri.

Cercetările au urmărit reacţiile a 70 de participanţi adulţi care au jucat, timp de 25 de minute, jocuri video violente sau jocuri lipsite de violenţă. Imediat după aceea, aceştia s-au uitat la fotografii care aveau fie un conţinut obişnuit, gen „un om pe bicicletă", fie un conţinut violent, de exemplu „un om care îl ameninţa cu arma pe un altul". În timp ce participanţii la studiu se uitau la fotografii, cercetătorii le-au monitorizat activitatea cerebrală. Apoi, fiecare participant a avut de îndeplinit o anumită sarcină, concurând în acest sens cu un alt participant, timp în care cercetătorii au măsurat nivelul lor de agresivitate.

Studiul a relevat că persoanele care au jucat jocuri video violente precum „Hitman", „Killzone" sau „Call of Duty", au dovedit o mai mare agresivitate decât cele care nu au jucat jocuri violente. Persoanele care nu jucaseră anterior participării la studiu jocuri violente şi care au jucat pentru prima dată, cu ocazia studiului, astfel de jocuri au înregistrat reacţii cerebrale slabe faţă de violenţa din fotografii, semn al desensibilizării în faţa violenţei din jocurile video. Cu cât răspunsul cerebral faţă de fotografiile cu conţinut violent a fost mai redus, cu atât mai agresive au fost persoanele respective în testul ulterior, când au concurat cu o altă persoană.

Participanţii care au jucat jocuri video violente înainte de participarea la studiu au avut reacţii cerebrale reduse în faţa fotografiilor cu un conţinut violent, indiferent dacă în cele 25 de minute au jucat jocuri video violente sau lipsite de violenţă, semn că desensibilizarea în faţa violenţei era deja produsă.

Bruce Bartholow a citat o serie de studii care au arătat că timpul petrecut de copii jucând astfel de jocuri video este de cca. 40 de ore săptămânal. „Mai mult decât orice alte tipuri de media, aceste jocuri video încurajează participarea activă la violenţă. Dintr-o perspectivă psihologică, jocurile video sunt instrumente de învăţare excelente, deoarece îi recompensează pe jucători pentru anumite comportamente. Din nefericire, în numeroase jocuri video populare, aceste comportamente sunt violente", a declarat Bartholow.

Jocurile video au fost corelate şi cu dificultăţile tot mai mari ale copiilor în ceea ce priveşte cititul. Daily Mail citează un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Gothenburg din Suedia. Studiul a fost realizat pe copii cu vârste de 9 şi de 10 ani, din Suedia, SUA, Italia şi Ungaria. S-a constatat o creştere a dificultăţilor de citire în cazul copiilor din Suedia şi SUA şi un fenomen contrar la copiii din Italia şi Ungaria. Cercetătorii au asociat aceste fenomene cu accesul copiilor la calculator şi la jocurile video, cei din Suedia şi SUA având un acces mai mare la noile tehnologii. Copiii şi în special băieţii, care petrec mult timp cu jocurile video, îşi cumpără sau împrumută de la bibliotecă tot mai puţine cărţi şi petrec tot mai puţin timp citind.

(Foto: fanpop.com)