YouTube, obligat să șteargă filmul ofensator „Inocenţa musulmanilor”

168

La doi ani de la apariţia filmului „Inocenţa musulmanilor”, care a provocat reacţii violente în Orientul Mijlociu şi ameninţarea actorilor cu moartea, discuţiile sunt din nou reaprinse. Miercuri, în urma unui proces intentat de actriţa Cindy Lee Garcia, YouTube a fost forţat să șteargă filmul. 

La doi ani de la apariţia filmului „Inocenţa musulmanilor", care a provocat reacţii violente în Orientul Mijlociu şi ameninţarea actorilor cu moartea, discuţiile sunt din nou reaprinse. Miercuri, în urma unui proces intentat de actriţa Cindy Lee Garcia, YouTube a fost forţat să șteargă filmul.

În 2012, problemele şi revoltele au apărut din cauza faptului că Profetul Mohamed a fost declarat în film un escroc şi pus într-o lumină rea. Preşedintele Obama şi alte autorităţi le ceruseră celor care administrează site-ul YouTube să retragă filmul, dar aceştia nu au făcut-o, argumentând că acest lucru ar însemna cenzură și încălcarea dreptului de liberă exprimare. Mai mult decât atât, compania a subliniat faptul că nu sunt actorii cei care au copyright-ul filmului, ci producătorii, notează business.time.com.

Actriţa americană Cindy Lee Garcia a dat în judecată producătorul filmului şi site-ul YouTube, argumentând că a fost păcălită să apară în acel film. Susţine că filmul a fost dublat cu acele injurii, fără ca ea să le fi spus. Administratorii YouTube au declarat atunci că, deși ar putea fi adevărat, nu ea are copyrightul asupra filmului, ci producătorul, așa că nu îl pot șterge.

Actriţa fusese plătită cu 500 de dolari pentru apariţia timp de 5 secunde într-un film numit „Dessert Warrior", despre care nu știa că are tentă religioasă. Avocata actriţei a declarat că, dacă ar fi ştiut că acel clip urma să apară în filmul antiislamic, ea nu ar fi fost de acord cu acest lucru. Tribunalul a hotărât că YouTube a încălcat dreptul de autor al actriţei în ceea ce priveşte rolul ei prin postarea filmului, şi că aceasta este în măsură să ceară retragerea lui.

Judecătorului Alex Kozinski a declarat că este un caz foarte complicat. „Garcia a fost păcălită să joace într-un film care a folosit-o într-un mod care nu ar fi putut să fie prevăzut. Este supărător, dar deloc surprinzător, că Garcia a trebuit să dea în judecată pentru a-și proteja viaţa și drepturile.”

Cazul este problematic și deranjant pentru Google, deţinătorul YouTube, mai ales dacă i se va respinge apelul. Teama managerilor Google e că persoane care apar în filme care le pun în ipostaze nepotrivite ar putea să ceară ștergerea acestora, în cazul în care nu ajung la un acord cu producătorii. 

Sursă foto: captură YouTube