UE face încă un pas în lupta antitutun

209

În fiecare an, 700.000 de locuitori de pe teritoriul Uniunii Europene mor prematur din cauza fumatului, arată statisticile citate de BBC. În scopul reducerii prevalenţei fumatului, Parlamentul European a aprobat ieri o nouă lege care impune o serie de măsuri drastice, menite să descurajeze circa 2,4 milioane de fumători.

„Astăzi este o zi extraordinară pentru politica de sănătate din UE. Noile reguli vor contribui la reducerea numărului de persoane din UE care se apucă de fumat. Aceste măsuri pun capăt produselor care îi atrag pe copii și adolescenţi să înceapă să fumeze pe teritoriul Uniunii Europene", a declarat Tonio Borg, comisarul UE pentru sănătate.

Printre măsurile noii directive se află interzicerea ţigărilor aromate (inclusiv cele mentolate), mărirea avertismentelor care vor ocupa 65% din suprafaţa feţei și spatelui pachetului, introducerea de avertismente pe latura de sus a ambalajului, interzicerea mesajelor de promovare care susţin că produsul „nu conţine aditivi", dar și stabilirea unui nivel maxim de nicotină pentru ţigările electronice.

De asemenea, ţările care doresc pot adopta măsura introducerii pe piaţă a pachetelor de ţigări simple, neinscripţionate. Regatul Unit și Irlanda sunt două dintre ţările Uniunii Europene care și-au exprimat dorinţa de a recurge la această măsură. Un studiu recent a arătat că metoda ar putea fi extrem de eficientă în încurajarea fumătorilor să renunţe la viciul lor. Cercetarea s-a desfășurat în Australia, ţară care a introdus pe piaţă pachetele de ţigări neinscripţionate, de culoare măslinie.

Noua Directivă UE antitutun va fi aprobată luna viitoare și va intra în vigoare în luna mai a acestui an. Începând din 2016, aceasta va fi pusă în vigoare în statele membre, începând cu 2016. Singura excepţie va fi în cazul interzicerii ţigărilor mentolate, programată pentru anul 2020, scrie Reuters.

Măsurile recent aprobate ar putea însă ascunde anumite pericole. Președintele Confederaţiei Comunităţii Europene a Producătorilor de Ţigări este de părere că, „cel mai probabil, acestea vor duce la creșterea profitului bandelor criminale, care vând mult mai ieftin produse nereglementate".

Efectele fumatului unei singure ţigări pe zi

Chiar dacă nu fumează mai mult de o ţigară pe zi, fumătorii de ocazie sunt expuși unui risc semnificativ de a muri din cauza afecţiunilor cardiovasculare, potrivit unui studiu efectuat de British Heart Foundation.

„Această cercetare arată că fumătorii de ocazie fumează săptămânal suficient pentru a-și pune viaţa în pericol. Trebuie să le arătăm oamenilor riscul fatal pe care și-l asumă din cauza fumatului ocazional sau în contexte sociale", este de părere coordonatorul demersului, prof. Robert West, de la University College London.

Rezultatele obţinute de experţi au arătat că persoanele care fumează până la patru ţigări pe zi au un risc triplu de deces din cauza bolilor de inimă, faţă de cei care nu fumează. Șase din șapte fumători de ocazie nu consideră că obiceiul lor le provoacă dependenţă. De asemenea, doar 25% dintre cei care fumează în medie 37 de ţigări săptămânal cred că obiceiul le poate dăuna grav sănătăţii.

Foto: stockvault.net