Ziua Holocaustului: povești de supravieţuire în peșteri

80

În timp ce Israelul marca Ziua Holocaustului, pe 7 aprilie, în New York a avut loc premiera filmului de 83 de minute „Niciun loc pe pământ".

Filmul spune povestea a 38 de oameni, inclusiv copii, care au supravieţuit Holocaustului ascuzându-se într-o peșteră din Ucraina, una dintre cele mai lungi peșteri din lume. Pentru 511 zile, până când rușii au eliberat zona, ei au trăit acolo, ce puţinele resurse pe care le primeau din partea câtorva localnici din apropiere, destul de curajoși să se implice în salvarea lor.

Povestea lor a fost descoperită în 1993, când exploratorul de peșteri Chris Nicola, din New York, a găsit în peșteră nasturi, pantofi de fete și alte rămășiţe „moderne". Deși localnicii i-au răspuns la puţine întrebări, după ani de zile a descoperit o informaţie solidă. Într-un final, patru supravieţuitori din peșteră și-au împărtășit povestea, scrie Christian Science Monitor.

Israelul a dedicat ziua anuală de comemorare a celor 6 milioane de evrei ucişi în Holocaust marcării a 70 de ani de la revolta din ghetoul din Varşovia, un simbol al rezistenţei evreilor împotriva naziştilor în Al Doilea Război Mondial.