Fericirea în cuplu se măsoară în kilograme?

416

Satisfacţia maritală se măsoară în... numărul de kilograme câștigate pe parcursul relaţiei, susţine un studiu realizat de cercetătorul Andre L. Meltzer.

Împreună cu echipa sa, acesta a desfășurat timp de 4 ani o analiză a 169 de cupluri proaspăt căsătorite. De două ori pe an, partenerii erau rugaţi să își exprime satisfacţia cu privire la căsnicie și să declare, implicit, dacă se gândesc la divorţ. În acest timp le erau totodată monitorizate greutatea și înălţimea.

Oamenii de știinţă au observat că există o legătură între împlinirea resimţită în cadrul relaţiei conjugale și tendinţa subiecţilor de a slăbi sau de a se îngrășa. Categoria de respondenţi care s-a declarat a fi fericită în cuplu, fără a experimenta nicio dorinţă de separare, a fost asociată cu creșterea în greutate, în vreme ce partenerii care se confruntau cu nemulţumiri, insatisfacţie și gândul despărţirii aveau o predispoziţie de două ori mai mare de a slăbi.

Încercând să înţeleagă care sunt cauzele acestei situaţii de fapt, cercetătorii au ajuns la concluzia că partenerii nefericiţi nu pierd kilogramele pentru că sunt mai preocupaţi de sănătate, ci pentru că sunt interesaţi să își păstreze o înfăţișare atrăgătoare pentru potenţialii viitori parteneri în contextul unui eventual divorţ.

Recomandarea cercetătorilor pentru cuplurile fericite a fost aceea de a-și dezvolta și ele interesul pentru menţinerea greutăţii, însă nu din considerente de aparenţă, ci de sănătate, acestea fiind, în definitiv, componentele unei motivaţii corecte privind stilul alimentar adoptat.