Îngrijorarea are efecte mai grave decât am putea crede

5240

Îngrijorarea excesivă cu privire la situaţiile stresante de zi cu zi poate cauza inflamaţii, potrivit unui nou studiu condus de profesorul Peggy Zucola de la Universitatea Ohio din SUA.

La proiectul propus de echipa de cercetare au participat 34 de tinere fără probleme de sănătate. Acestea au fost rugate să își prezinte candidatura pentru un post în faţa a doi intervievatori îmbrăcaţi în halate albe de laborator, care le-au ascultat fără a exprima nicio emoţie facială.

Ulterior, jumătate dintre participante au fost rugate să își evalueze performanţa, iar cealaltă jumătate a trebuit să se gândească la o serie de activităţi și imagini neutre, precum mersul la cumpărături sau navigarea unui vapor.

Probele de sânge recoltate au arătat că nivelul proteinei C reactivă, un indicator al infalamţiei la nivelul ţesuturilor, era mai ridicat în rândul tinerelor care și-au analizat prestaţia avută în faţa intervievatorilor. Acesta a continuat să crească chiar și la o oră după activitatea în sine, în timp ce, la participantele din grupul secundar, markerul inflamaţiei a scăzut la nivelul iniţial.

Proteina C reactivă este produsă de ficat ca parte a răspunsului inflamator iniţial dat de sistemul imunitar. Sistemul imunitar, la rândul său, joacă un rol decisiv în apariţia anumitor afecţiuni cardiovasculare, a cancerului, demenţei sau bolilor autoimune, acestea fiind corelate, de altfel, cu anumite inflamaţii cronice.

Studiul demonstrează, așadar, că persoanele care își îngăduie o vulnerabilizare prea mare în raport cu evenimentele stresante de viaţă își pun sănătatea în pericol, prin afectarea sistemului imunitar, cu toate implicaţiile pe care aceasta le presupune pe termen lung.