Ziua internaţională a „celor mai uitate dintre fete”

300

„Am fost anunţată dintr-o dată de părinţi că mă mărit. Am plâns, dar tot am fost forţată să mă mărit. (...) După nuntă, mă simţeam chinuită mental. Nu spuneam nimic, dar sănătatea mi s-a şubrezit. Am dat naştere unui băiat când aveam 14 ani, dar a murit."

Aceasta este doar mărturia uneia dintre cele 60 de milioane de fete care au fost obligate să se căsătorească din copilărie şi ale căror poveşti au prins glas cu ocazia zilei de 11 octombrie, Ziua Internaţională a Fetelor (International Day of the Girl Child).

La sfârşitul anului 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia prin care a proclamat Ziua Internaţională a Fetelor pe 11 octombrie, care anul acesta se sărbătoreşte pentru prima dată. Tema aleasă pentru prima sărbătorire a acestei zile internaţionale este combaterea căsătoriilor cu minore în ţările aflate în curs de dezvoltare, unde aproximativ una din trei fete este măritată înainte de a împlini 18 ani.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât tinerele fete reprezintă un grup supus unei duble discriminări – atât pe bază de vârstă, cât şi de sex. De aceea, evenimentele din următorii ani, din cadrul Zilei Internaţionale a Fetelor, urmăresc să promoveze drepturile acestora. Marie Staunton, director executiv al filialei britanice Plan (organizaţia internaţională pentru drepturile copiilor), a declarat despre aceste fete că sunt „cele mai uitate" dintre cele ale căror probleme nu sunt vizibile.

Statistici la rece

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 14% dintre fetele din ţările în curs de dezvoltare sunt măritate chiar înainte de a împlini 15 ani, iar numărul minorelor măritate se ridică, în toată lumea, la 60 de milioane. Dintre acestea, 15 milioane au fost constrânse să se căsătorească la vârste cuprinse între 10 şi 14 ani.

În plus, numărul fetelor căsătorite înainte de a împlini 15 ani este estimat să ajungă la 50 de milioane până în 2020 şi la 100 de milioane până în 2030, dacă nu se vor lua măsuri şi ritmul actual va fi păstrat, potrivit Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), citat de site-ul independent.co.uk.

Date publicate în raportul anual al organizaţiei umanitare Care aşează lucrurile într-o situaţie şi mai gravă. Zilnic, aproximativ 25.000 de fete sunt obligate să se mărite, fiind astfel expuse unui risc de două ori mai mare de a fi bătute de soţi şi unui risc sporit de a contracta HIV şi alte boli, având totodată şanse mai mici de a termina şcoala.

Problemele de fond

„Înainte să mă mărit, aveam cinci prietene apropiate. Două dintre ele sunt încă la şcoală, dar celelalte trei s-au măritat şi nu mă mai văd cu ele. Când eram la şcoală cu prietenele mele, eram foarte fericită, îmi doresc foarte mult să mă întorc", a spus Nargis, numele fictiv al uneia dintre fetele din Bangladesh.

Aceste căsătorii reprezintă un factor de risc pentru sănătatea lor. Peste 50.000 dintre fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani mor anual, cele mai multe din cauza complicaţiilor apărute la naşterea primului copil.

Dintre ţările în care practica căsătoriei minorelor este normă, Sierra Leone ocupă primul loc, cu 48% dintre fete căsătorite forţat. Pe locul al doilea se află India, unde căsătoriile infantile au o pondere de 47%, şi Bangladesh, o altă ţară cu una dintre cele mai ridicate rate de căsătorii infantile, o treime dintre fete fiind măritate înainte să împlinească 15 ani.

Din punct de vedere al înmulţirii acestui fenomen, Iranul ocupă primul loc. În 2010, au fost măritate 700 de fete care aveau sub 10 ani, numărul acestora crescând cu mai mult de o treime pe an.

Chiar dacă pare greu de crezut, nici în Europa situaţia nu este mai fericită. Ţările cu cele mai ridicate ponderi ale minorelor măritate sunt Georgia (17%) şi Turcia (14%). Acestora li se adaugă şi căsătoriile minorelor de etnie romă. Autointitutlatul Rege al romilor, Florin Cioabă, susţine că dezaprobă căsătoriile „între minori de vârste foarte fragede, chiar de 10-11 ani" şi spune că „este deosebit de important" ca reprezentanţii etniei să renunţe la această practică, deoarece contravine legislaţiei europene, informează Mediafax.

„Chiar dacă aceste căsătorii reprezintă un obicei al comunităţilor de romi, vechi de sute de ani, dezaprobăm astfel de fapte, pentru că ele contravin flagrant legislaţiei româneşti şi europene. Suntem conştienţi de faptul că trăim în secolul XXI şi că trebuie să ne adaptăm tradiţia la vremurile actuale. Am înţeles foarte bine că tradiţia nu poate fi mai presus de lege" a afirmat Cioabă.