Mamele surogat, o afacere „neagră” în România

234

Un reportaj Antena3 expune ce se întâmplă pe piaţa „neagră" a tranzacţiilor cu copii obţinuţi de la mame surogat în România, care este amploarea fenomenului și care sunt riscurile.

Un reportaj Antena3 expune ce se întâmplă pe piaţa „neagră" a tranzacţiilor cu copii obţinuţi de la mame surogat în România, care este amploarea fenomenului și care sunt riscurile.

Statisticile oficiale arată că peste 50 de cupluri apelează la mame surogat în fiecare an, în România. În realitate, ar exista o întreagă „piaţă" subterană care se ocupă cu așa ceva. Cele mai disperate femei cer 10.000 de euro pentru a purta în pântece copilul altcuiva, dar de cele mai multe ori preţurile se învârt pe la 40-50 de mii de euro și asta pentru că riscurile se numără în ani grei de închisoare.

„Eu, de exemplu, dacă ar fi să fac chestia asta n-o fac pe cinci mii, zece mii de euro pentru că e destul de riscant, să zicem aşa", spune o mamă surogat.

„Da, sunt căsătorită! Când va fi sarcina în trei luni şi sigur va merge mai departe, eu cu soţul, dumneavoastră cu soţia, mergem la un notar şi declarăm că am avut o relaţie extraconjugală între mine şi dumneavoastră şi recunoaşteţi copilul. Nu putem să spunem adevărul pentru că nu este legal ceea ce facem! Eu sunt învăţătoare!" spune altă femeie în reportaj.

De ce o fac? Unele femei o fac pur și simplu pentru bani, ca orice altă afacere, altele însă sunt surprinse în niște circumstanţe din care nu mai știu cum să iasă. Alexadandra, de exemplu, are copii cu care a ajuns pe străzi, pentru că banca le-a luat casa din neplată. „Asta a fost o chestie pentru care fac orice, ca să aibă şi ei o casă" declară Alexandra. Așa că a dat un anunţ pe internet, cum fac mai toate mamele surogat. Toate detaliile sunt bine stabilite pentru că o mamă surogat riscă 7 ani de închisoare potrivit legii adopţiei. Femeile sunt inseminate artificial în cele mai multe cazuri, de către medici care nici nu bănuiesc ce relaţie este în spate.