Ultimul zbor pentru naveta Discovery

131

Naveta spaţială Discovery a fost lansată cu succes joi, 24 februarie, în ultimul ei zbor în spaţiul cosmic.

Cea mai recentă lansare în spaţiu a navetei Discovery a avut loc joi după-amiaza, de la Kennedy Space Center din Florida. Sâmbătă naveta Discovery va ajunge la staţia spaţială internaţională, într-o misiune de 11 zile. Alături de cei 6 astronauţi se află și R2, robotul humanoid.

Lansarea a fost amânată repetat, din noiembrie 2010, din motive tehnice. Un succes al NASA, aceasta este lansarea cu numărul 133 din istoria organizaţiei americane. Este cel de-al 39-lea zbor și ultimul programat al navetei spaţiale.

Până la lansarea de joi, Discovery a petrecut în spaţiu 352 de zile, a făcut înconjurul Pământului de 5.628 de ori și a avut ca personal uman 246 de membri ai echipajului. Este nava care a circulat cel mai mult în spaţiu. „E trist să o vedem la ultimul zbor", afirmă astronautul Steven Swanson.

Primul zbor a fost făcut în 1984. Între premierele misiunilor Discovery se numără lansarea telescopului Hubble, primul zbor al unui astronaut rus într-o navetă americană, primul zbor al unei femei și relansarea zborurilor după accidentele navetelor Challenger și Columbia.

Alte navete spaţiale sunt programate pentru lansare în lunile următoare: Endeavour în aprilie iar Atlantis în vară. După aceste lansări flota americană se va retrage într-un muzeu aeronautic. Astronauţii americani vor zbura în navete spaţiale rusești pentru următorii ani, timp în care guvernul american speră ca o serie de companii private să dezvolte și să pună la dispoziţie navete spaţiale.