1.000 de cercetători de top avertizează împotriva armelor autonome

891

Peste 1.000 de oameni de știinţă și experţi în robotică, în frunte cu astrofizicianul Stephen Hawking, cu patronul Tesla Motors, Elon Musk, şi cu cofondatorul Apple, Steve Wozniak, au publicat o scrisoare deschisă împotriva dezvoltării inteligenţei artificiale în scopuri militare ofensive.

În prezent, asistăm la o cursă a înarmării cu dispozitive militare bazate pe inteligenţă artificială, descrise ca „a treia revoluţie în război, după praful de puşcă şi armele nucleare”, explică cercetătorii. Inteligenţa artificială este un subiect care pare să îi preocupe din ce în ce mai mult pe experţi, atât pe cei care încearcă să avanseze această tehnologie, cât și pe cei care se opun ei. Nu este prima dată când Stephen Hawking vorbește în public despre această tehnologie, pe care o privește ca pe o ameninţare la adresa umanităţii. „Cred că dezvoltarea unei inteligenţe artificiale complete ar putea aduce sfârşitul civilizaţiei umane”, declara el anul trecut.

Scrisoarea a fost citită în cadrul Conferinţei Internaţionale AI, din Buenos Aires, pentru a genera o dezbatere publică pe acest subiect. Semnatarii scrisorii susţin că suntem doar la câţiva ani distanţă de apariţia pe piaţă (nu neapărat într-o formă legală) a armelor autonome, care vor revoluţiona felul în care se poartă războaiele azi. Ceea ce nu ar fi neapărat rău, întrucât ar putea duce la salvarea de vieţi omenești, atât militare, cât și civile. Însă ce s-ar întâmpla dacă un soldat-robot ar scăpa de sub control? Deși ni se pare că este un scenariu fezabil doar pentru filmele de acţiune, peste 1.000 de oameni de știinţă își pun această problemă.

Și mai este încă un aspect problematic. Spre deosebire de cursa de înarmare cu bomba nucleară, aceste tipuri de arme nu necesită materiale greu de obţinut și vor fi greu de monitorizat, apreciază experţii. „Finalul traiectoriei acestei tehnologii este evident: armele autonome vor deveni kalașnikovurile de mâine. Întrebarea-cheie este dacă începem această cursă globală de înarmare sau prevenim începerea ei”, au scris autorii scrisorii. Este greu de imaginat cum ar arăta lumea dacă într-adevăr oricine ar putea pune mâna pe o astfel de armă.

Concluzia autorilor nu este însă oprirea avansului tehnologic, care are efecte pozitive în foarte multe aspecte importante ale societăţii, în special în cel medical. Cerinţa este ca ONU să lanseze o interdicţie privind armele autonome „ofensive”, cum a făcut și în cazul altor arme. The Guardian scrie însă că la conferinţa ONU din aprilie, pe tema armelor viitorului, Marea Britanie s-a opus deja ideii de a interzice dezvoltarea armelor autonome, ceea ce arată că există și o cerinţă pe piaţă din partea guvernelor anumitor ţări.