Lumea, „curăţată” de creștini

2407

Martirajul este din ce în ce mai răspândit în toată lumea, creștinii fiind persecutaţi atât de către mișcările islamice extremiste, cât și de către guvernele represive. Este o situaţie care i-a făcut pe mulţi să vorbească despre „epurare etnico-religioasă” și pe papă să o denunţe ca „o formă de genocid”.

Orientul Mijlociu, Africa Subsahariană, Asia și America Latină sunt zonele care au cauzat alerte în cadrul organizaţiilor care monitorizează persecutările religioase și care anunţă o deteriorare semnificativă a situaţiei în ultimii ani. „În acest al Treilea Război Mondial, pe care îl trăim în prezent, are loc o nouă formă de genocid și trebuie oprit”, a declarat papa Francisc în timpul vizitei sale în America Latină. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, a vorbit despre „martirii creștini” care trăiesc sub persecuţie în aproape jumătate din cele 38 de provincii anglicane din lume.

Creștinismul rămâne, deocamdată, religia cu cei mai mulţi adepţi din lume, aproximativ 2,2 miliarde. Unul din zece creștini, din peste 60 de ţări din toată lumea, este discriminat sau persecutat, la un nivel sau altul, scrie The Guardian. Nivelul persecuţiei crește de la excludere socială, discriminare și legi represive, la viol, tortură și omor. „Indiferent care este numărul real, se petrece la o scară incredibilă”, spun experţii.

„Persecutarea creștinilor este la un nivel pe care nu l-am mai văzut de foarte mulţi ani, iar principala consecinţă este migraţia creștinilor. Acum sunt regiuni extinse în lume unde numărul creștinilor scade vertiginos”, explică Aid to the Church in Need (ACN), un grup catolic care monitorizează persecutarea creștinilor.

Doar în ultimele 15 luni, au fost răpite peste 270 de fete din Nigeria; 21 de creștini copţi din Libia au fost decapitaţi și alte atacuri ale SI s-au derulat în Irak și Siria; 147 de persoane au fost ucise în campusul unui universităţi din Kenya. Acestea au fost însă doar cazuri despre care s-a discutat în presă, însă numărul real al atacurilor este mult mai mare. Un raport pe 2014 al ACN arată că, pentru creștini, condiţiile de trai s-au deteriorat în 55 de ţări, mai ales în Irak, Libia, Nigeria, Pakistan, Sudan și Siria. Și, deși „musulmanii sunt persecutaţi sistematic… și comunităţile de evrei sunt din ce în ce mai expuse ameninţărilor și violenţei”, creștinii sunt, de departe, cel mai persecutat grup religios.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 6 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.