Ce avantaje au copiii cu mame care lucrează

548

Decizia de reîntoarcere la muncă a unei proaspete mame poate fi dificilă și uneori presărată cu sentimente de vinovăţie, însă această alegere are un impact puternic asupra viitorului și carierei copilului, au observat cercetătorii de la Harvard Business School.

„Există foarte puţine lucruri, din câte știm noi, care au un efect atât de limpede asupra inegalităţii între sexe cum este faptul de a fi crescut de o mamă care muncește”, a declarat coordonatoarea studiului, Kathleen L. McGinn, profesor de Administrare a Afacerilor la Harvard Business School.

Potrivit concluziilor, femeile ale căror mame au mers la serviciu au mai multe șanse de a avea, la rândul lor, un loc de muncă și de a câștiga un salariu mai mare sau de a deţine o funcţie de răspundere, comparativ cu cele care au avut mame casnice. Singura excepţie de la regulă a fost observată în cazul „femeilor care au raportat atitudini conservatoare cu privire la egalitatea dintre sexe”, punctează autorii.

De asemenea, bărbaţii cu mame care au muncit au avut o tendinţă mai mare de a se implica în treburile casnice sau în îngrijirea membrilor familiei, comparativ cu fiii mamelor fără serviciu.

Aceste rezultate ar putea fi justificate prin modelul și lecţiile pe care o mamă care muncește le oferă copiilor. „Ce deduc este că mamele care lucrează creează un mediu în care sunt modificate atitudinile copiilor legate de ce este adecvat pentru fete și băieţi să facă. (…) Mergând la serviciu, îţi ajuţi copilul să înţeleagă că există multe oportunităţi pentru el”, a declarat McGinny pentru publicaţia Quartz.

La studiu au participat peste 30.000 de bărbaţi și femei din 24 de ţări dezvoltate, care au răspuns la două chestionare aplicate la o distanţă de 10 ani. Întrebările au fost legate de parcursul în carieră ales de participanţi, de viaţa lor de familie, de atitudinile legate de diferenţele și egalitatea între sexe. Pentru o mai mare acurateţe a rezultatelor, au fost luaţi în calcul inclusiv factori precum: statutul marital, religia, nivelul de educaţie, participarea femeilor în câmpul muncii din perioada în care respondenţii aveau până în 14 ani, Indicele Libertăţii Economice și produsul intern brut din regiunile studiate.

Ceea ce experţii au vrut să afle în special a fost dacă mamele respondenţilor au lucrat în perioada în care aceștia aveau sub 14 ani. „Nu conta pentru noi dacă ea lucra câteva luni într-un an sau dacă lucra 60 de ore pe săptămână, de-a lungul întregii tale copilării. Nu ne-a interesat dacă mama ta practica profesia în mod intens, ci mai degrabă dacă ai avut un model de urmat, care ţi-a arătat că femeile lucrează atât în interiorul, cât și în afara casei”, explică McGinny.

Este dificil însă de stabilit dacă mamele care lucrează un interval scurt de timp (de exemplu, un an) influenţează viitorul copilului în modul descris în studiu – consideră Sarah Damaske, sociolog în cadrul Universităţii Statului Pennsylvania. Aceasta a povestit pentru CNN Money că a întâlnit cazuri în care, deși are un loc de muncă cu normă întreagă, mama este percepută doar ca un ajutor.

„Dorinţa de a nu contesta normele privind rolurile celor două sexe, potrivit cărora tatăl poate fi un bun susţinător al familiei, duce la minimalizarea muncii mamei. A ști că munca mamei este semnificativă pentru familie este important”, subliniază Damaske.