26 terabiţi pe secundă – record în transferul pe fibră optică

27

Banda largă primește un nou avânt cu ajutorul laserului. Profesorul Wolfgang Freude și echipa sa de la Institutul de Tehnologie de la Karlsruhe au stabilit un nou record realizând transferul a 26 terabiţi pe secundă.

„L-a momentul actual s-a demonstrat deja, experimental, că se pot transmite 100 de terabiţi pe secundă", spune Wolfgang Freude, coautor al publicaţiei Institutului de Tehnologie de la Karlsruhe, Germania. Din păcate tehnologia prezentă vine cu o serie de costuri imense. Spre exemplu în transferul de 100 de terabiţi pe secundă au fost implicate 500 de lasere care ocupă un spaţiu considerabil și au un consum de 10 kilowaţi. Ca atare profesorul Freude și colegii săi s-au concentrat pe mărirea ratei de transfer cu ajutorul unui singur laser, cu impulsuri foarte scurte prin care se pot realiza până la 350 de culori diferite.

Publicaţia Nature Photonics descrie tehnica numită "fast Fourier transform" prin care se reușește extragerea a 300 de culori separate dintr-o rază de lumină laser, fiecare dintre acestea încărcată cu propria sa informaţie. La începuturile fibrei optice se criptau datele pe o singură culoare trimisă pe fibra optică. Conform noii tehnici cunoscută drept „orthogonal frequency division multiplexing" se folosesc mai multe lasere pentru a cripta datele pe diferite nuanţe ale culorii. La destinaţie alte lasere sunt folosite pentru a capta semnalele luminoase rulând procesul invers, de decriptare.

Cu un an în urmă aceeași echipă reușise transferul a 10 terabiţi pe secundă tot cu ajutorul unui singur laser. La standardul noului record, întreaga Bibliotecă a Congresului American ar putea fi trimisă pe fibră optică în doar 10 secunde.