Cel mai activ vulcan al Islandei a erupt din nou

74

Un nor gros de fum și cenușă s-a ridicat deasupra craterului vulcanului Grimsvotn din Islanda în cursul zilei de sâmbătă. S-a impus o zonă de interdicţie a zborurilor pe o rază de 220 km în jurul vulcanului.

Grimsvotn este cel mai activ vulcan al Islandei, iar ultima s-a erupţie a avut loc în anul 2004. Martorii oculari spun că situaţia nu se compară cu cea de anul trecut când vulcanul Eyjafjallajokull a atras atenţia întregii lumi prin erupţia care a paralizat traficul aerian din emisfera nordică. Cu toate acestea „Grimsvotn este un vulcan foarte puternic, motiv pentru care îl monitorizăm cu atenţie, chiar dacă ultimele erupţii nu au adus pagube”, afirmă geofizicianul Pall Einarsson de la University of Iceland citat de site-ul publicaţiei Morgunbladid.

Grimsvotn se află sub gheţarul Vatnajokull din sudul Islandei, cel mai mare gheţar al Europei. Conform Smithsonian National Museum of Natural History, erupţia vulcanului din 1783 a reprezentat cea mai mare scurgere de lavă din istorie, pe o perioadă de șapte luni.