Noile tehnologii au prins şi părinţii, nu doar copiii

453

Noua eră digitală influenţează viaţa de familie şi relaţiile dintre părinţi şi copii în moduri noi, nebănuite. Atât părinţii, cât şi copiii obişnuiesc să trimită e-mail-uri şi sms-uri sau să vorbească la telefon în timp ce servesc masa ori atunci când sunt în pat pentru a se odihni.

Sunt concluziile unui studiu realizat de Barna Group în parteneriat cu Orange. Studiul a fost realizat în SUA, la nivel naţional, fiind intervievaţi părinţi şi copii sau adolescenţi (cu vârste între 11 şi 17 ani) din aceleaşi familii.

Aproape jumătate dintre părinţi (49%) se tem că noile tehnologii consumă prea mult din timpul propriilor copii. Pe de altă parte, 21% dintre copii consideră că părinţii lor au „standarde duble" atunci când este vorba despre folosirea noilor tehnologii.

Studiul contestă ipoteza că ar exista o prăpastie între generaţiile mai tinere şi generaţiile mai vârstnice în ceea ce priveşte utilizarea noilor tehnologii, respectiv că tinerii ar folosi noile tehnologii mai mult decât părinţii lor. În realitate, spun realizatorii studiului, părinţii folosesc noile tehnologii aproape la fel de mult ca şi copiii lor, indiferent dacă este vorba despre folosirea computerelor sau a telefoanelor mobile, despre accesul la internet sau urmărirea unor programe TV. Iar diferenţa în privinţa utilizării noilor tehnologii este cu atât mai mică între părinţi şi copiii lor, cu cât părinţii sunt mai tineri (30-40 de ani).

Există totuşi o zonă în care copiii şi adolescenţi îi devansează vizibil pe părinţii lor, şi anume ascultarea de muzică, jocurile video şi trimiterea de SMS-uri. Cercetătorii au atras însă atenţia că părinţii sunt destul de activi chiar şi în aceste categorii, chiar dacă nu atât de mult ca în cazul folosirii televizorului, computerului sau telefonului mobil.

Cei mai mulţi americani (50%) cred că noile tehnologii nu le-au influenţat viaţa în bine sau în rău şi apreciază influenţa acestora ca fiind neutră. Un procent de 18% susţin că noile tehnologii au avut un impact negativ asupra vieţii lor, în timp ce 32% susţin exact contrariul. Concluzia studiului este că „cele mai multe familii întâmpină tehnologia şi media mai degrabă cu braţele deschise, decât cu suspiciune".

Numărul părinţilor şi al copiilor sau adolescenţilor care încearcă să nu devină dependenţi de folosirea noilor tehnologii şi care, în acest sens, îşi iau o zi în fiecare săptămână sau lună când se abţin de la folosirea computerului, a telefonului sau a televizorului, este destul de mic. Doar 10% dintre părinţi şi numai 6% dintre copiii lor au declarat că se străduiesc să aibă o „zi de post", săptămânal, când să nu folosească diversele tehnologii.

Majoritatea respondenţilor au declarat că nu au auzit de programe creştine, iniţiate şi organizate de biserică, în vederea educării publicului cu privire la folosirea noilor tehnologii. Altfel spus, nici părinţii, nici copii nu primesc asistenţă din partea bisericii la acest capitol. Totuşi, 42% dintre părinţi şi 33% dintre copii au declarat că ar fi interesaţi ca biserica să îşi asume un rol în educarea membrilor cu privire la folosirea noilor tehnologii, astfel încât să încurajeze relaţiile de familie sănătoase.

(Foto: themedguru.com)