8 utilizări inedite ale tehnologiei de imprimare 3D

1220

Demonstrat de arma funcţională imprimată 3D, potenţialul noii tehnologii de imprimare începe să fie exploatat în domenii diverse, precum medicina, construcţiile sau industria alimentară. Plăci de surf, maşini sau prăjituri sunt doar câteva din obiectele care demonstrează surprinzătoarea utilitate a imprimării 3D.

Printre obiectele ce pot fi create cu ajutorul acestei tehnologii se numără, potrivit Yahoo News:

Părţi ale corpului umanDeşi nu pot fi realizate organe în întregime, cercetătorii fac demersuri în acest sens. Organovo, un start-up specializat în imprimarea de material biologic, a făcut primul pas prin imprimarea unui ţesut al ficatului perfect funcţional.

De asemenea, cercetători de la Universitatea Cornell au creat o ureche umană ce poate fi folosită pe viitor pentru un implant.

Proteze pentru oameni şi animaleProteze faciale, osoase sau de înlocuire a membrelor sunt din ce în ce mai utilizate, nu doar pentru oameni, ci şi pentru animale.

LocuinţeUniversitatea din California de Sud, în colaborare cu NASA, lucrează la dezvoltarea unor structuri imprimate 3D, cu scopul utilizării lor ca locuinţe pentru popularea Lunii, dar cercetarea include şi case printate pentru locuirea terestră.

AlimenteScoici, prăjituri şi gelatină cu gust de banană- acestea sunt alimentele pe care cercetătorii au reuşit să le imprime 3D. Cercetări susţinute de NASA se fac şi pentru imprimarea altor tipuri de mâncare, de la carne până la alimente de tip fast-food.

Maşini şi aeronaveMulţi fabricanţi de maşini şi motociclete utilizează deja tehnologia pentru a realiza piese necesare construcţiei maşinilor. Printre realizările în acest domeniu se remarcă maşina electrică Urbee şi vehiculul aerian fără pilot realizat de Universitatea din Southampton, ambele funcţionale şi create în întregime prin imprimare 3D.

Schelete şi replici ale cadavrelorPentru a proteja scheletele dinozaurilor şi pentru a facilita cercetarea lor, replici ale acestora au fost create de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Drexel din Philadelphia. În Belgia, mumiei Faraonului Tutankamon i-a fost creată o replică în mărime naturală cu ajutorul aceleiaşi tehnologii.

Replici ale fetuşilorCompanii braziliene sau japoneze oferă posibilitatea de a crea, pentru aproximativ 1.000 de euro, replici ale fetuşilor aflaţi încă în uter. Scopul acestora este doar unul decorativ.

Plăci de surfSpre satisfacţia pasionaţilor, tehnologia de imprimare 3D oferă posibilitatea customizării plăcilor de surf. Prin combinarea acestei tehnologii cu aplicaţia de smatphone ce preia informaţii despre modalitatea de a face surf a clienţilor, plăcile sunt făcute pe specificul fiecărui tip de surfer.