Aparatura medicală, victimă colaterală a hackerilor

48

Virușii informatici atacă tot mai des software-ul folosit în tehnologia medicală, avertizează experţi de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), citaţi de BBC.

Mai multe soluţii software pentru aparatura medicală utilizată în intervenţii cu risc ridicat au fost afectate de viruși și alte programe malware, spun experţi pe probleme de sănătate și securitate informatică.

Despre un spital american, specialiștii au spus că se confruntă săptămânal cu necesitatea de a devirusa unul sau două aparate.

Aceștia se tem că infectarea programelor computerizate ar putea ajunge atât de gravă încât să facă rău pacientului asupra căruia se intervine cu ajutorul tehnologiei respective. Specialiștii spun că de vină pentru această situaţie sunt sistemele computerizate uzate moral, care nu au putut fi schimbate.

„Imaginaţi-vă că folosiţi un aparat de monitorizare a inimii care rulează pe Windows și ajunge să fie infectat cu un virus care îl încetinește. Fie și numai această încetinire a computerului ar putea face aparatul să scape citirea unui senzor. Cine e vigilent în privinţa acestor lucruri?," a explicat Kevine Fu, expert în tehnologie medicală.

Specialiștii spun că nu au dovezi pentru a spune că aparatele medicale sunt afectate de viruși ca urmare a unor intenţii criminale. Însă atrag atenţia că, cel mai probabil, computerele din spitale ajung „victime colaterale" ale malware-ului convenţional, creat pentru a infecta PC-urile normale.