Studii: Cum afectează dietele funcţiile cerebrale

154

Câteva studii publicate miercuri, referitoare la componenta neurologică a dietelor, au adus dovezi în sprijinul ideii că procesele biologice ale creierului influenţează tulburările metabolice şi de alimentaţie - diabetul, obezitatea şi tendinţa de a consuma calorii în exces.

Descoperirile au fost prezentate în cadrul Neuroscience 2012, întâlnirea anuală a Societăţii de Neuroştiinţă, care este principala sursă de informaţii despre sănătatea cerebrală şi mintală. Concluziile studiilor sunt de folos în descoperirea mijloacelor prin care tulburările cauzate de diete ar putea fi vindecate. De asemenea, cercetările trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte impactul pe care îl are obezitatea asupra sănăţii fizice, cât şi psihice.

Studiile au arătat că obezitatea afectează funcţiile cognitive ale creierului, solicitând un efort suplimentar din partea creierului pentru a îndeplini anumite sarcini. De asemenea, studierea imaginilor cerebrale în cazul pacienţilor care obişnuiau să nu ia micul dejun a arătat activarea regiunii creierului responsabilă cu plăcerea. Aşa se explică ştiinţific foamea intensă şi luarea unei mese consistente cu următoarea ocazie, la prânz sau chiar seara.

Un alt studiu a relevat că o dietă bogată în zaharuri afectează receptorii de insulină ai creierului şi slăbesc memoria şi capacitatea de învăţare.

„Descoperirile sunt fascinante, deoarece acestea arată că cercetătorii ignoră adeseori creierul. Însă acesta este un organ vital în analizarea tulburărilor de alimentaţie cauzate de dietă", a declarat doctorul Paul Kenny, de la Institutul de Cercetări Scripps din Florida, expert în obezitate şi dependenţe, pentru site-ul sfn.org.