Aplicaţia care te va înlocui pe reţelele sociale

14

Google plănuiește dezvoltarea unui software care îţi poate prelua activitatea pe reţelele sociale, învăţând să răspundă mesajelor sau actualizărilor de pe aceste canale în stilul tău, scrie BBC.

Noua aplicaţie patentată de gigantul IT învaţă să imite modul de răspuns al utilizatorului, cu ajutorul unui sistem sofisticat care permite colectarea și analizarea informaţiilor din conturile create de acesta pe mai multe reţele sociale. Pe baza răspunsurilor utilizatorului la mesaje, actualizări de status, imagini, link-uri sau videoclipuri primite de la alţi utilizatori, software-ul poate sugera replici și transmite alerte cu privire la acele conversaţii care necesită un răspuns mai personal.

Răspunsurile formulate de aplicaţie se doresc a fi o reproducere fidelă a celor pe care le-ar oferi utilizatorul. Tot ce trebuie să facă acesta este să accepte publicarea, în numele său, a replicii propuse de program. Totodată, stilul de formulare a răspunsurilor depinde și de reţeaua socială căreia îi este destinată replica. Astfel, se face o distincţie între acele canale care necesită un răspuns formal, precum reţelele sociale folosite pentru managementul relaţiilor profesionale, și cele unde utilizatorul comunică într-un mod mai relaxat.

Pentru a exemplifica modul de lucru al aplicaţiei, experţii de la Google au folosit situaţia în care David, unul dintre prietenii din reţeaua unui utilizator tocmai și-a schimbat locul de muncă. În acest caz, programul ar putea formula un mesaj adresat acestuia care sună astfel: „Salut, David, eu sunt bine, știu că lucrai la compania ABC și recent te-ai mutat la compania XYZ. Cum ţi se pare, îţi place la noul loc de muncă?". Deși programul prezintă potenţial, BBC punctează că aplicaţia necesită îmbunătăţiri în ceea ce privește construcţia mesajelor.

Software-ul Google a fost creat cu scopul de a-i ajuta pe utilizatori să facă faţă multitudinii de mesaje cu care sunt bombardaţi pe reţelele sociale. „Popularitatea și gradul de utilizare al reţelelor sociale și a altor canale de comunicare electronică au crescut semnificativ în ultimii ani. De multe ori este dificil pentru utilizatori să ţină pasul cu acestea și să răspundă tuturor mesajelor pe care le primesc", a declarat dezvoltatorul aplicaţiei, Ashish Bhatia, inginer la Google.

Există însă și voci care punctează câteva limitări ale programului. De exemplu, Hadley Beeman, specialist în tehnologia social media, este de părere că există aspecte pe care aplicaţia nu le poate deduce, precum relaţiile interumane. Din acest motiv, ar putea să nu transmită eficient alertele care sunt cu adevărat importante și relevante pentru utilizator.