Inventatorul WWW: Democraţia este grav ameninţată

56

Cenzura și supravegherea online exercitate de guverne ar putea pune în pericol viitorul democraţiei, susţine Sir Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web, în raportul anual publicat de Fundaţia Word Wide Web.

Documentul, care prezintă impactul internetului și al cenzurii online în 81 de ţări, arată că mediul virtual și reţelele sociale au contribuit la creșterea mobilizării publice și a acţiunilor efectuate în ultimul an în scopul „expunerii infracţiunilor”. Cu toate acestea, Sir Berners-Lee precizează că „anumite guverne se simt ameninţate de acest lucru, iar un val tot mai mare de supraveghere și cenzură ameninţă acum viitorul democraţiei”.

Cercetătorii au descoperit că în aproximativ 30% din ţările cuprinse în studiu se practică blocarea moderată sau considerabilă a „conţinutului sensibil din punct de vedere politic”. De asemenea, în circa 94% dintre regiunile incluse în studiu, intimitatea internauţilor este ameninţată de spionajul online efectuat de guvern

„Este nevoie să facem pași îndrăzneţi pentru a ne proteja drepturile fundamentale la intimitate, libertate de opinie și asociere online”, adaugă Sir Berners Lee.

Aceste date îngrijorătoare ale raportului Web Index completează imaginea despre spionajul online exercitat de guverne asupra populaţiei, conturată în vara acestui an, odată cu dezvăluirile făcute de Edward Snowden legate de activităţile Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA (NSA). Scandalul a contribuit la creșterea numărului americanilor care în temeiul Legii americane pentru Libertatea de Informaţie (FOIA) trimit cereri agenţiei pentru a afla dacă și activitatea lor a fost supravegheată.

În primele trei luni de la dezvăluirile lui Snowden, NSA a primit peste 2.500 de astfel de cereri, în comparaţie cu perioada octombrie-decembrie 2012, când au fost înregistrate numai 257 de cereri, scrie USA Today. Cu toate acestea, cererile nu primesc un răspuns concret, deoarece agenţia nu confirmă, dar nici nu infirmă practica de supraveghere a persoanei.