O sinucidere „romantică” reaprinde discuţia despre eutanasie

200

Georgette şi Bernard Cazes, ambii în vârstă de 86 de ani, au ales ca pentru ultima zi din viaţa lor să se cazeze într-un hotel de lux din Paris şi să-şi plănuiască sinuciderea în cele mai mici detalii. Planul discret şi şocant de lucid de a-şi pune capăt vieţii, din cauza unei boli incurabile, a ajuns însă în atenţia guvernului francez, care a decis să ia o decizie cu privire la eutanasie până la sfârşitul anului.

Cei doi au fost găsiţi întinşi pe pat şi ţinându-se de mână, iar pe cap aveau câte o pungă de plastic care cauzase decesul prin sufocare. Au fost descoperiţi de persoana care a venit cu room service, serviciu comandat de cei doi în seara anterioară, „cu intenţia de a fi găsiţi repede". Lângă pat, anchetatorii au găsit două bilete de adio, unul pentru familie şi unul pentru autorităţile franceze.

Cel puţin unul dintre cei doi suferea de o boală incurabilă ajunsă în stadiu terminal, potrivit declaraţiilor poliţiei, iar sinuciderea a fost decisă de cei doi, deoarece nu au putut opta pentru eutanasie. Cei doi, care fuseseră căsătoriţi timp de 60 de ani, îşi plănuiseră moartea de ani buni.

Cazul a ajuns direct în dezbatere publică, deoarece eutanasia este ilegală în Franţa, spre deosebire de vecinii elveţieni, luxemburghezi, belgieni sau olandezi. În schimb, din 2005 a intrat în vigoare o lege prin care medicii le pot administra pacienţilor, la cererea acestora, calmante care, în timp, scurtează viaţa. Dar legea este strictă şi nu constituie o legalizare a eutanasiei.

La nivel popular, sondajele arată o susţinere considerabilă a unei asemenea legi, cu procente variind între 56% şi 92%, potrivit mai multor sondaje de opinie. Chiar preşedintele Francois Hollande a promis, în campania electorală, că eutanasia va fi un subiect de dezbatere. Până acum însă legislaţia nu a fost modificată. În plus, Hollande a decis ferm anul trecut, în urma unui studiu de şase luni, să păstreze interdicţia asupra eutanasiei.

Iar poziţia preşedintelui este susţinută şi de o comisie de eticieni din cadrul aparatului de guvernământ, ai căror reprezentanţi au fost consultaţi în luna mai. Aceştia au declarat că sunt împotriva legalizării eutanasiei şi a sinuciderii asistate, sub orice formă.

Dar, după cazul Cazes, autorităţile au adus discuţia în prim-plan. Francois Hollande a anunţat că un proiect de lege privind legalizarea eutanasiei va ajunge în parlament până la sfârşitul anului, iar ancheta care a plecat de la cazul celor doi va fi finalizată până pe 16 decembrie.