Aplicaţii mobile pentru cei care nu pot ţine un secret

193

Popularitatea aplicaţiei mobile Secret, un fel de reţea socială a confesiunilor, a crescut semnificativ într-un timp extrem de scurt de la recenta sa lansare. Motivul ascensiunii rapide ar putea fi posibilitatea pe care le-o oferă utilizatorilor de a se confesa liber, sub protecţia anonimatului și de a scăpa, astfel, de povara secretelor pe care le poartă.

După ce instalezi aplicaţia pe un smartphone, începe un proces de scanare a agendei tale telefonice, pentru a vedea dacă există contacte care folosesc deja acest program. Aplicaţia nu merge însă pe principiul creării unei reţele sau a unui cerc de prieteni, așa cum se întâmplă în cazul altor platforme de socializare.

În schimb, dacă în urma scanării sunt identificate contacte care folosesc Secret, vei putea vizualiza confesiunile lor. Cu toate acestea, nu vor fi publicate elemente de identificare a autorilor confesiunilor, decât dacă aceștia și-au dezvăluit identitatea în aplicaţie, prin fotografii sau nume.

„Secret este ca un bal mascat. Știi cine e pe lista de invitaţi, dar nu știi cine spune ce", a declarat cofondatorul companiei care a dezvoltat aplicaţia, David Marl Byttow, citat de TechCrunch.

De asemenea, vei putea vizualiza confesiunile altor utilizatori, dacă secretele lor au fost „apreciate" printr-un buton dedicat, de contactele din agenda ta, care folosesc aplicaţia.

„Nu este neapărat vorba de împărtășirea secretelor. Este vorba de împărtășirea în mod secret. Oamenii trăiesc un sentiment de apartenenţă sau de validare atunci când simt aceleași lucruri", punctează Byttow, legat de funcţiile pe care le oferă aplicaţia Secret.

În afară de Secret, și alte platforme oferă posibilitatea de a dezvălui cele mai intime gânduri. Una dintre acestea este site-ul PostSecret.com, care datează încă din 2005. Aplicaţia mobilă Whisper oferă, de asemenea, posibilitatea dezvăluirii secretelor fără a-ţi face publică identitatea.

Deși aceste canale de confesiuni anonime online le oferă indivizilor posibilitatea de a se exprima liber, deschis, fără constrângeri și fără teama de a fi judecaţi, ele ascund și câteva pericole ce nu pot fi ignorate. Oricine poate publica zvonuri sau secrete mai mult sau mai puţin adevărate, care se pot dovedi a fi periculoase pentru indivizi, pentru companii sau organizaţii.

De exemplu, un comentariu publicat pe pagina aplicaţiei din iTunes, sugerează că Secret ar putea contribui la denigrarea imaginii celorlalţi. „Când prietenii mei (liceeni) au descoperit aplicaţia, imediat a devenit o problemă. Acum, majoritatea liceenilor din zona mea vorbesc prostii despre mulţi oameni, incluzând numele. Aplicaţia aceasta poate fi un real pericol pentru agresiunea cibernetică. Am fost deja o victimă și nu îmi doresc ca alţii să devină victime", scrie utilizatorul Sfinx.

„Unii abuzează de asta. Dar atâta timp cât majoritatea nu face asta — și să sperăm ca aceste companii să devină tot mai bune la oprirea abuzurilor — acestea pot deveni locuri importante pentru exprimare", a declarat Josh Elman, de la Greylock Partners, unul dintre investitorii proiectului Secret, citat de NPR.

Cofondatorii Secret susţin însă că au întâlnit foarte rar confesiuni care pot fi considerate neadecvate, iar majoritatea sunt „sincere, emoţionante și amuzante", scrie Daily Mail. „Acest lucru ne reconfirmă că anonimitatea poate alimenta schimbarea pozitivă în lume. Am creat Secret pentru ca oamenii să fie ei înșiși și să împărtășească cu prietenii orice gândesc și simt, fără a fi judecaţi."

Nu în ultimul rând, jurnalistul Stuart Dredge, de la The Guardian ridică o problemă foarte importantă, cu privire la protejarea intimităţii și identităţii utilizatorului. El construiește câteva scenarii, pe baza posibilităţilor de evoluţie a unei aplicaţii pe piaţă, pentru a descoperi ce se poate întâmpla cu datele pe care aceasta le deţine despre user. „Dacă vor fi un succes, hackerii vor încerca să le atace. Dacă nu sunt un succes, dar se bazează pe o tehnologie inteligentă, Google sau Facebook sau Yahoo le-ar putea cumpăra. Iar dacă pur și simplu se închid, cât de multe știi despre informaţiile stocate de ei și de modul în care le vor folosi?"

Foto: stockvault.net