Malaria ameninţă în continuare Africa

431

Deși eforturile depuse în lupta împortiva malariei au fost încununate de succes, aproximativ 57% din populaţia Africii este încă expusă unui risc moderat spre ridicat de infecţie, potrivit unui studiu publicat în jurnalul The Lancet.

Autorii cercetării au analizat aproape 27.000 de studii comunitare, care au inclus informaţiile a peste 3,5 milioane de locuitori din 44 de regiuni afectate de malarie din Africa. În perioada 2000-2010, ei au observat o scădere importantă a cazurilor de îmbolnăvire cu malarie în rândul copiilor în 40 dintre zonele studiate.

În același interval de timp, a fost observată o micșorare cu 16 procente a numărului de locuitori în regiunile unde riscul de contractare a bolii este crescut, iar populaţia din regiunile cu un risc redus de îmbolnăvire a crescut cu 64%, depășind 128 de milioane de locuitori.

Cu toate acestea, circa 280 de milioane de oameni locuiesc în zone unde riscul este mediu spre ridicat, susţin experţii. Numărul lor a crescut cu 57% în cei 10 ani. „Aproape toţi (87%) cei care locuiesc în cele două regiuni cu clase înalte de endemicitate trăiesc în doar 10 ţări. Dintre acestea, trei (Guinea, Mali și Togo) nu fac parte din cele 10 ţări care se află în centrul Camerei privind Situaţia Malariei a OMS", a declarat prof. Robert Snow, de la Insitutul Medical de Cercetare Kenya — Programul de Cercetare Wellcome Trust.

Înţelegând cadrul în care apare malaria

Malaria este o boală provocată de paraziţi care se transmit la oameni prin mușcătura de ţânţar infectat. Simptomele bolii sunt febra mare, vărsăturile și transpiraţia abundentă. Boala poate fi combătută cu medicamente specifice și prevenită prin folosirea de pesticide și plase împotriva ţânţarilor. Însă în zonele sărace ale Africii, cu precădere Africa sub-sahariană, medicamentele și plasele de ţânţari sunt greu de obţinut. Conform statisticilor WHO (World Health Organization) mai mult de 90% din morţile datorită malariei au loc în Africa, majoritatea victimelor fiind copii mai mici de 5 ani. La nivel mondial în 2010 au fost 219 milioane cazuri de malarie, dintre care 660.000 au decedat.

„Într-o perioadă de recesiune economică globală, aceste statistici subliniază nevoia de sprijin continuu pentru controlul malariei, nu numai pentru a susţine câștigurile obţinute, dar și pentru accelerarea reducţiei intensităţii de transmitere în regiunile unde aceasta este ridicată. Dacă investiţiile în lupta împotriva malariei nu sunt susţinute, sute de milioane de africani alimentează riscul de săltare transmisiei, cu consecinţe catastrofale", avertizează prof. Snow.

Cel mai recent Raport Mondial pentru Malarie, publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, arăta că eforturile depuse în lupta împotriva malariei au obţinut rezultate promiţătoare. În perioada 2000-2012, circa 3,3 milioane de vieţi omenești au fost salvate, graţie demersurilor iniţiate. Astfel, în cei 12 ani, numărul deceselor survenite la nivel global din această cauză au fost reduse cu aproape jumătate.

Nu mai puţin de 3,4 miliarde de oameni sunt expuși riscului contractării afecţiunii. Cifrele din 2012 arată că 207 milioane de oameni au contractat boala, iar majoritatea cazurilor, 80%, au fost înregistrate pe teritoriul Africii. În același an, circa 627.000 de oameni din întreaga lume au fost uciși de malarie.

În ce constă progresul

În 2000 a fost lansat proiectul Roll Back Malaria Partnership (Parteneriatul de reducere a malariei) de strângere de fonduri și găsirea de metode pentru combaterea malariei. Strângerea de fonduri în acest scop este fără precedent. Banii strânși au crescut de la 100 milioane $ în 2000, la 2 miliarde $ in 2010.

Un grup de oameni de știinţă luptă pe alt plan împotriva malariei. Un alt studiu publicat în mai 2013, vorbește despre un gen de bacterie care poate infecta ţânţarii și care ulterior îi face imuni la parazitul malariei. Rezultatele obţinute arată că parazitul se luptă să supravieţuiască în ţânţarii infectaţi. Astfel, cercetătorii speră că având ţânţari imuni la malarie, aceștia nu vor mai infecta oamenii. Deși pare o metodă eficientă, încă rămâne problema de transmitere a bacteriei la ţânţarii purtători de malarie. De asemenea bacteria în cauză trebuie modificată pentru toate tipurile de ţânţar din zonele afectate.

În același domeniu al știinţei, o companie de bio-tehnologie, Sanaria, a dezvoltat un vaccin împotriva malariei – PfSPZ, în august 2013. Vaccinul este încă în fază experimentală, dar a fost testat pe aproximativ 36 de voluntari. Voluntarii au primit doze diferite din vaccin și apoi au fost expuși bolii. Rezultatele au dovedit o eficienţă de 100%, dar este doar un pas în descoperirea cât de eficient și sigur este acest vaccin. În momentul de faţă fiind nevoie de mai multe cazuri de test și încă nu se știe cât durează efectul vaccinului. De asemenea vaccinul poate fi administrat doar intravenos, o metodă de administrare dificilă ce necesită persoane calificate.

Stephen Hoffman, CEO Sanaria, a declarat pentru NPR, citat de The Verge, că vor începe testările în Tanzania și alte părţi ale Africii și dacă totul decurge conform așteptărilor, vaccinul PfSPZ va fi disponibil pe piaţă la sfârșitul anului 2017 sau începutul anului 2018.

Foto: stockvault.net