Ar putea ploaia sub formă de pudră să ne salveze de secete?

47

Împuţinarea apei este o problemă globală pe care cercetătorii încearcă să o rezolve prin soluţii inedite. Una dintre acestea este „Ploaia Solidă".

Aceasta este o pudră capabilă să absoarbă cantităţi enorme de apă, pe care să le elibereze apoi pe o durată lungă de timp, astfel încât plantele să supravieţuiască chiar și într-o perioadă de secetă gravă. Un litru de apă poate fi absorbit de 10 grame de material, care este un tip de polimer absorbant, realizat de către Departamentul de Agricultură a SUA în anii 1970 și folosit mai ales pentru scutece. Dar un inginer mexican, pe nume Sergio Jesus Rico Velasco, a fost cel care a văzut în material un potenţial mai mare și a făcut o companie care să vândă „Ploaia Solidă".

Conform BBC, Velasco își vinde produsul în Mexic de 10 ani. Compania susţine că guvernul de acolo a testat pudra și că producţia a crescut și cu 300% atunci când produsul a fost adăugat în pământ. Velasco susţine că odată pus în sol, produsul poate dura și până la 8-10 ani, fără să dăuneze recoltelor, deoarece este total natural.

Dar nu toată lumea este convinsă că aceasta este soluţia așteptată pentru secetă. Dr. Linda Chalker-Scott de la Universitatea din Washington spune că acest gen de produse nu sunt noi și că nu există dovezi știinţifice care să ateste faptul că pot reţine apă pentru un an, sau că pot sta până la 10 ani în pământ, scrie BBC.