Autorităţile americane nu ţin pasul cu hackerii

28

Noul val de atacuri cibernetice a pus pe jar administraţia americană. Conform unor oficiali familiari cu planurile Pentagonului, Departamentul Apărării face eforturi mari pentru a-și apăra interesele în faţa riscurilor noilor tehnologii.

Se pare însă că infractorii se mișcă mult mai rapid decât statul sau companiile private, exploatând noile tehnologii care, la rândul lor, apar într-un ritm mult mai rapid decât capacitatea de reacţie a legislatorilor. „Suntem mult mai bine pregătiţi tehnologic decât eram cu câţiva ani în urmă, dar nu am ţinut pasul cu oponenţii", spune Jim Lewis, expert în cibernetică și membru al think-tank-ului Center for Strategic and International Studies. Majoritatea riscurilor vin din zona tehnologiilor mobile, între care o provocare majoră este „cloud computing" și problemele sale de securitate. Totuși guvernul american investește masiv pentru adoptarea acestei noi tehnologii pentru contractorii săi.

Însă una dintre temerile cele mai mari este „atacul din ziua zero", prin care se înţelege momentul în care se primește o lovitură complet nouă, absolut neprevăzută. „Cea mai mare temere este… atacul din ziua zero", spune Sherrill Nicely, oficial al CIA. „Este foarte, foarte, foarte dificil să te protejezi în faţa unui atac despre care nu știai că vine sau în faţa unei vulnerabilităţi despre care nu știai că există." „Suntem mai bine pregătiţi decât până acum, dar lucrul care nu-mi dă pace noaptea este că undeva ar putea apărea o vulnerabilitate necunoscută", confirmă coordonatorul pe probleme de securitate cibernetică de la Casa Albă, Howard Schmidt.

Senatul american, CIA sau FMI au fost între cele mai sonore ţinte ale atacurilor cibernetice din ultima perioadă. Oficialii apărării americane au confirmat pentru Reuters că reţeaua de computere a Pentagonului este asaltată de 250.000 de ori pe oră.