Francezii se văd vulnerabili în faţa „apocalipsei”

75

Un raport guvernamental francez indică o creștere a riscului de deviere sectară și chiar de sinucideri colective, ca urmare a popularizării discursului apocaliptic al mișcării New Age, care anunţă sfârșitul lumii pe 21 decembrie 2012.

Data a fost propusă în urma unor interpretări de texte istorice, în special cele ale calendarului Hotzkin, aparţinând civilizaţiei precolumbiene Maya, a explicat pentru AFP Geroges Fenech, președintele Misiunii interministeriale de supraveghere și luptă împotriva derivelor sectare (Miviludes) din Franţa.

„Debusolat de prăbușirea ideologiilor sau de criza economică, individul, în căutare de spiritual, devine receptiv la discursurile unor 'guru' care vând la preţuri de aur remedii pentru angoasele existenţiale," spune Georges Fenech.

Notând că grupările apocaliptice „înregistrează o recrudescenţă a activităţilor fără precedent în numeroase ţări," Miviludes propune puterii adoptarea unui „protocol de vigilenţă" pentru a repera riscurile, inclusiv cele alimentate de Internet.