Avionul Solar Impulse şi-a încheiat călătoria la New York

73

Avionul Solar Impulse, propulsat în întregime de energie solară, a aterizat la New York, sâmbătă, 6 iulie, terminând în felul acesta călătoria începută acum 2 luni, prin care a traversat SUA.

Solar Impulse este primul avion experimental propulsat cu ajutorul energiei solare. Alimentarea sa este furnizată de 12.000 de celule fotovoltaice, care produc suficientă energie electrică pentru a încărca şi bateria care se foloseşte noaptea. Proiectul construirii acestui avion a început în anul 2003, cu un buget de 112 milioane de dolari (90 de milioane de euro), pe o durată de 10 ani. La acesta au colaborat ingineri elveţieni de la Schindler şi cercetători belgieni de la Solvay, notează news.yahoo.com.

Acest avion şi-a început călătoria în mai, în San Francisco (California), urmând apoi escale în Phoenix (Arizona), Dallas (Texas), San Luis (Missouri), Cincinnati (Ohio), Washington D.C. şi New York. Acest avion marchează o premieră în domeniul aviaţiei, fiind primul care a zburat timp de 24 de ore, alimentat doar cu energie solară.