Inhalarea alcoolului, o distracţie care îi îngrijorează pe părinţii americani

54

O nouă metodă de a consuma alcool a devenit tot mai populară printre tinerii americani: fumatul. Tinerii dornici să experimenteze euforia de dinainte de beţie „scurtează" circuitul alcoolului în organism, inhalând aburii lui, care ajung direct în plămâni și la creier.

Medicii avertizează că distracţia aceasta vine la pachet cu o mulţime de riscuri pentru sănătate – cum ar fi posibilitatea transmiterii unor boli precum meningita bacteriană sau virală, în cazul în care tinerii folosesc același recipient.

S-ar părea că tânăra generaţie nu rămâne nicicum în pană de idei extravagante și periculoase de petrecere a timpului liber. Nu demult, semneletimpului.ro scria despre moda de a turna vodkă în ochi, fără nicio protecţie. Alcoolul creează o durere puternică în ochi, însă dă apoi și o stare de exaltare rapidă, însoţită de o beţie profundă.

Între timp, Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a dat publicităţii un raport potrivit căruia consumul excesiv de alcool costă economia americană peste 220 de miliarde de dolari anual, adică circa 1,90 dolari pe porţie, în termenii pierderii productivităţii.

Circa 72% din costuri se reflectă prin pierderea productivităţii la locul de muncă, 11% reprezintă cheltuielile pentru tratamentele pentru sănătate care devin necesare din cauza consumului de alcool, 9% e ponderea costurilor ridicate de infracţionalitate asociată excesului de alcool, 6% sunt costurile implicate de accidentele de mașină și alte 2 procente sunt costuri mixte.