Aerul poluat din nordul Chinei scurtează viaţa locuitorilor zonei

12

Un nou studiu a relevat faptul că aerul poluat din nordul Chinei scurtează viaţa celor care au trăit acolo în anii ´90, cu 5 ani şi jumătate, lucru care nu li se întâmplă celor din sudul ţării.

Cercetătorii au descoperit mari diferenţe în ceea ce priveşte poluarea între nord şi sud, cel mai probabil din cauza faptului că timp de zeci de ani, în nordul friguros al Chinei, autorităţile au furnizat cărbune gratis pentru încălzire. Se ştie că poluarea are un impact negativ asupra sănătăţii, dar acum se pare că aceasta influenţează şi durata vieţii, potrivit unuia dintre autorii studiului, Michael Greenstone, profesor la Massachusetts Institute of Technology, notează news.yahoo.com.

Cercetătorii au colectat date din 90 de oraşe, din 1981 până în 2000, observând nivelul de concentraţie de particule suspendate. Aceştia au constatat că, în nordul ţării, nivelul de concentraţie de particule era de 184 micrograme/m3, adică cu 55% mai mare decât în sud, ceea ce presupune o speranţă de viaţă pentru nordici cu 5,5 ani mai mică.

Autorii studiului cred că acesta poate fi folosit pentru a estima efectul particulelor suspendate şi în alte ţări şi perioade.