Care sunt cele mai conectate ţări din lume

41

China este cea mai „conectată" ţară de pe glob, unde peste jumătate de miliard din totalul populaţiei are acces la internet, arată un studiu din cadrul proiectului Information Geographies, efectuat de Institutul pentru Internet Oxford. Locurile imediat următoare sunt ocupate de Statele Unite, India și Japonia.

În urma studiului, cercetătorii au observat două tendinţe importante. Pe de-o parte, Asia este regiunea cu cei mai mulţi internauţi, însumând circa 42% din populaţia lumii cu acces la internet. Tototdată China, India și Japonia au mai mulţi internauţi faţă de totalul utilizatorilor de internet din Europa și America de Nord la un loc. Pe de altă parte, există încă „loc substanţial de creștere" în cazul ţărilor cu cei mai mulţi utilizatori de internet. Cercetătorii subliniază că doar câteva din ţările cu cei mai mulţi internauţi se încadrează în categoria cu cea mai mare rată de penetrare a internetului (mai mare de 80%).

De asemenea, ultimii trei ani au adus o dublare a numărului de internauţi din aproape toate ţările nord-africane. Creșteri semnificative au fost înregistrate și în Nigeria, Kenya sau Africa de Sud, însă în prezent, rata de penentrare a internetului în peste jumătate din ţările din regiunile Africii Subsahariene nu depășește 10%.

Cercetătorii punctează că numai o treime din populaţia mondială are acces la internet.

Pentru cercetare, specialiștii au folosit datele despre userii de internet și numărul total al populaţiei din raportul efectuat în 2011 de Banca Mondială.

Un alt studiu, efectuat de Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii, o filială a ONU, concentrată asupra tehnologiilor informaţiilor și comunicaţiilor, a descoperit că ţara cu cea mai mare rată de penetrare a internetului în rândul tinerilor este Coreea de Sud, arată Live Science. Circa 99,6% din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt internauţi, însemând 13,5% din populaţia ţării. Topul ţărilor cu cei mai mulţi tineri conectaţi este completat de ţări precum Islanda, Noua Zeelandă, Malaezia, Lituania, Statele Unite, Barbados, Slovacia, arată Live Science. La polul opus se află Timor-Leste, Myanmar, Sierra Leone, Niger sau Congo.

Coautorul studiului, Michael Best, cercetător la Universitatea Georgia Tech, punctează că „ţările cu un procent ridicat de tineri care sunt deja online sunt poziţionate pentru a defini și a conduce era digitală de mâine".

La nivel global însă, numărul „nativilor digitali" (definiţi ca acei indivizi care au utilizat internetul timp de cel puţin cinci ani) cu vârste între 15 și 24 de ani reprezintă doar 30% din total.