CE sponsorizează supercomputerul viitorului

19

LES (Living Earth Simulator) este numele supercomputerului care va ţine loc de sistem nervos al întregii Planete. El va trebui să prezică orice fenomen, de la criză economică, epidemii, cutremure până la schimbări sociologice.

LES (Living Earth Simulator) este numele supercomputerului care, dacă va fi creat cu succes, va putea ţine loc de „sistem nervos” al întregii Planete. El va putea să prezică orice fenomen, de la criză economică, epidemii, cutremure până la schimbări sociologice, folosind algoritmi computerizaţi.

 Comisia Europeană a promis că va dona circa un 1 miliard de euro pentru finanţarea proiectului, susţinut de 30 de centre de top din domeniul informaticii din toată lumea.

Planul este recrearea Planetei, sub forma unui sistem computerizat complex, capabil să reproducă mecanismele de funcţionare a Lumii, și chiar să prevadă consecinţe ale activităţii terestre, precum o eventuală recesiune economică.

Computerul va scana Internetul și va aduna un volum colosal de date – de la statisticile oficiale, până la tweet-urile internauţilor obișnuiţi.

 Tocmai de aceea, sunt multe voci care au catalogat acest proiect drept prea ambiţios şi nerealist. Iain Begg, profesor la London School of Economics, este de părere că „lumea este pur şi simplu prea complexă, nici vremea nu o putem prezice pe mai multe zile."

Surse: Daily Mail, International Business Times