Cercetător român, în finala unui concurs european, cu proiectul „Îngeri Păzitori”

42

Adrian Ionescu, profesor de nanoelectronică la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) a ajuns împreună cu echipa sa în finala unui concurs organizat de Uniunea Europeană, ce are scopul de a încuraja oamenii de ştiinţă să-şi îndrepte atenţia şi către problemele viitoare, nu doar cele actuale.

Din cele patru echipe rămase în concurs, două au şansa să primească o finanţare de până la un miliard de euro pe o perioadă de zece ani, pentru a-şi continua munca de cercetare şi dezvoltare de noi tehnologii, relatează Associated Press. Oficialii europeni spun că această investiţie este necesară pentru ca Europa să poată egala succesul proiectului CERN, primul centru la nivel mondial unde se studiază particulele şi de asemenea pentru că susţinerea cercetării şi dezvoltării sporesc şansele pentru un viitor mai bun.

Proiectul conceput de cercetătorul român se numeşte „Îngerii Păzitori Digitali" prin care se urmăreşte crearea unui dispozitiv de mărimea unui telefon mai mare, care să avertizeze utilizatorul despre pericolele iminente, să colecteze informaţii despre sănătatea sa şi mediul în care trăieşte, date ce le-ar putea fi de folos medicilor.

Alte proiecte care au rămas în concurs sunt: un model computerizat al creierului uman, un supercomputer care să poată simula scenariile unor schimbări sociale şi economice majore şi o nouă metodă de exploatare a grafenului, un material mai dur ca oţelul, dar foarte uşor şi subţire, scrie Gândul.