Efectul malefic – Nocebo

22

Citesc despre simptomele unei boli și cred că au și ei boala aceea. Află că antenele pentru comunicaţii mobile emit radiaţii și îi apucă durerea de cap, chiar dacă antenele din apropiere nu funcţionează. Le este depistată o tumoră și mor prematur, deși tumora în sine și-a oprit evoluţia. Acestea sunt doar câteva exemple de manifestare ale efectului Nocebo, despre care Magnus Heir a scris o carte, relatează Deutsche Welle.

Dacă cineva se teme de o tumoră, nu dezvoltă automat un carcinom ci, foarte probabil, o altă afecţiune. Cine se teme de A, spune Magnus Heier, nu se îmbolnăveşte automat de A, dar poate dezvolta o afecţiune B, o infecţie de exemplu.

Frica poate slăbi sistemul imunitar, prin faptul că generează stres. În aceste condiţii, infecţiile au cale deschisă, iar durerile apar acolo unde nu ar trebui.

„Efectul este accentuat atunci când apare frica, frica de boală, de terapie. În acest caz, efectele secundare sunt mult mai puternice.", explică Heier. „Pacienţilor bolnavi de cancer li se face foarte rău numai când intră în camerele în care au avut loc şedinţele de chimio-terapie, pentru că în subconştient au deja toate datele răului rezultat în urma terapiei."