Expoziţie în premieră în Israel: „Irod cel Mare”

52

Muzeul naţional al Israelului a anunţat că va deschide prima expoziţie din lume dedicată moştenirii arhitecturale a regelui Irod, monarhul menţionat în Biblie, care a stăpânit peste Ierusalim şi Ţara Sfântă sub ocupaţia romană de acum două milenii.

Aproape 30 de tone de artefacte vor fi expuse în muzeul din Ierusalim pe o perioadă de nouă luni de zile, începând cu 12 februarie. Cu toate astea, confictele politice actuale ar putea cauza probleme, palestinienii nefiind de acord cu expunerea artefactelor care au fost descoperite în Fâşia Gaza. Muzeul insistă că acestea vor fi returnate după închiderea expoziţiei.

Irod cel Mare este amintit în Evanghelia lui Matei ca regele care ar fi ordonat uciderea tuturor pruncilor sub 2 ani la Bethleem. Se spune şi că şi-a omorât şi soţia şi fiii.

Cu toate astea, rămâne cunoscut pentru proiectele sale arhitecturale, pentru palatele sale din deşert, pentru cetăţile noi si pentru extinderea complexului celui de-al Doilea Templu din Ierusalim.

Ultimul său proiect grandios a fost chiar pregătirea pentru moarte. Se crede că Irod a construit un mormânt extravagant, de 25 metri înălţime, pe care echipa arheologului israelian Ehud Netzer l-a descoperit îngropat în cetatea Herodion (la câţiva km sud-est de Ierusalim), în primăvara anului 2007.