Creatorii Flame și Stuxnet au cooperat

122

Hackerii responsabili pentru apariţia virușilor Flame și Stuxnet au cooperat în etapele iniţiale ale dezvoltării ciber-atacurilor, spun cercetători din cadrul Kaspersky, citaţi de BBC.

Experţii Kaspersky Lab spun că hackerii au colaborat cel puţin o dată pentru a-și partaja codurile sursă. „Ceea ce am descoperit este o dovadă foarte puternică a faptului că Stuxnet/Duqu și Flame sunt interconectate," au spus reprezentanţii companiei de securitate informatică.

Cei doi viruși nu se copiază unul pe celălalt, spun experţii, deși este dovedit că au o legătură. „Credem că aceste echipe sunt diferite, două echipe diferite care colaborează și se ajută la diferite stadii," a declarat Vitalie Kamluk, expert malware.

O investigaţie recentă condusă de New York Times a identificat SUA ca principal responsabil pentru Stuxnet. Potrivit investigaţiei, virusul a fost creat la comanda directă a președintelui Barack Obama. Același raport susţine că Stuxnet a fost dezvoltat în cooperare cu Israelul. Niciuna dintre ţări nu și-a asumat, până acum, responsabilitatea pentru atac.

Referindu-se la Flame, un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat că ţara nu s-a implicat în atac. Aceasta după ce un ministru israelian a oferit un interviu în care lăsa să se înţeleagă că este în favoarea atacurilor.

În ceea ce privește implicarea SUA, directorul departamentului de telecomunicaţii al ONU, dr Hamadoun Toure a calificat informaţiile vehiculate drept „speculaţii" și a spus că nu crede că SUA s-ar afla în spatele virusului Flame.