Studiu: Există o legătură între igiena orală precară și cancer

204

Persoanele care nu se spală bine pe dinţi riscă mult mai mult decât neplăcerile provocate de o respiraţie urâtă. Potrivit unor cercetători suedezi citaţi de Daily Mail există o legătură între tartrul dentar sau bacterii și riscul de a muri de cancer.

Mai exact, persoanele cu o igienă orală improprie riscă să moară cu 13 ani mai devreme decât speranţa lor de viaţă, fiind supuși unui risc cu 80% mai mare de moarte prematură decât peroanele cu un volum mai mic de bacterii pe dinţi și gingii.

Cercetătorii spun că infecţiile și inflamaţiile joacă un rol puternic în dezvoltarea a cinci tipuri de cancer și că ele reprezintă un element cheie în bolile gingivale provocate de placa dentară. Aceasta a fost corelată și cu boli cronice precum bolile coronariene, dezvoltate prin migrarea inflamaţiei de la gingii în fluxul sanguin. Unii cercetători americani spun însă că legătura ar putea fi doar o coincidenţă.

La fel spun și cercetătorii suedezi care precizează că descoperirea lor nu indică spre o legătură cauzală între cancer și tartru. O igienă orală precară ar putea fi un indicator al altor factori asociaţi cancerului, care ţin de stilul de viaţă.