Cum poate accesa NSA computerele fără conexiune la internet

99

O tehnologie secretă, bazată pe unde radio, îi permite Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA să aibă acces la computere, chiar dacă acestea nu sunt conectate la internet, scrie New York Times. Metoda poate fi folosită atât în scopul supravegherii dispozitivului, cât și pentru lansarea de atacuri cibernetice.

O tehnologie secretă, bazată pe unde radio, permite Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA să aibă acces la computere, chiar dacă acestea nu sunt conectate la internet, scrie New York Times. Metoda poate fi folosită atât în scopul supravegherii dispozitivului, cât și pentru lansarea de atacuri cibernetice.

„Tehnologia, pe care agenţia a folosit-o cel puţin din 2008, se bazează pe un canal de unde radio sub acoperire, care pot fi transmise din mici plăci de circuite și dispozitive USB instalate clandestin în computere", scrie cotidianul. Sistemul poate fi instalat atât de producător, cât și de un utilizator sau de un spion.

Potrivit unei hărţi din 2008 dezvăluite de Edward Snowden, fost angajat al NSA, tehnologia de supraveghere a fost implantată în nu mai puţin de 50.000 de dispozitive. Un înalt oficial care a dorit să își păstreze anonimitatea a declarat însă că numărul acestora este dublu. Printre „ţintele" supravegherii NSA s-au numărat armata chineză, cea rusă, cartelurile de droguri și poliţia mexicană, unele instituţii comerciale din Uniunea Europeană, dar și aliaţi precum Pakistan, Arabia Saudită sau India.

Purtătoarea de cuvânt a NSA, Vanee Vines, a precizat însă că această tehnologie nu a fost utilizată pe teritoriul Statelor Unite. Oficialul a declarat că „activităţile NSA sunt concentrate și utilizate în mod specific împotriva – și doar împotriva – obiectivelor de informaţii secrete străine, ca răspuns la cerinţele de informaţii secrete. Nu folosim capacităţile serviciilor de informaţii străine pentru a fura secretele comerciale ale companiilor străine pentru a spori competitivitatea internaţională sau pentru a crește veniturile." Agenţia precizează că demersurile nu sunt o strategie de ofensivă, ci o modalitate de „apărare activă" împotriva atacurilor cibernetice din afară, scrie cotidianul.

Și experţii, și oficialii intervievaţi de jurnaliștii de la NY Times sunt de părere că acţiunile NSA de supraveghere sunt o metodă prin care Statele Unite pot fi avertizate din timp de eventualele atacuri virtuale. Comparând situaţia cu ceea ce se întâmplă în cazul activităţii submarinelor, un înalt oficial american care a dorit să își păstreze anonimatul a declarat că SUA încearcă să „urmărească în tăcere adversarii, în timp ce aceștia din urmă încearcă să te urmărească" în spaţiul virtual. „Așa se întâmplă mereu și în cazul submarinelor. Urmăresc submarinele adversarilor."

Unii experţi sunt de părere însă că aceste activităţi pot avea repercursiuni grave și susţin introducerea de reglementări în spaţiul virtual. „Aceste activităţi de spionaj arată că SUA spun un lucru în timp ce fac alt lucru, iar activităţile de spionaj sunt efectuate fără reguli. Exemplul ar putea fi urmat de alte state, ceea ce duce la o cursă acerbă a înarmărilor pe internet. Deci, este momentul pentru a configura reguli și reglementări în spaţiul cibernetic, cu coordonare din partea comunităţii internaţionale", a declarat Shu Feng, expert internaţional în securitate la Universitatea Peking, citează Fox News.

Dezvăluirile legate de tehnologia de supraveghere a computerelor fără conexiune la internet apar cu doar câteva zile înainte de discursul președintelui american Barack Obama cu privire la reformarea sistemului NSA. Evenimentul legat de modificările din cadrul agenţiei, programat pentru 17 ianuarie, vine după disputele născute de documentele dezvăluite de Snowden anul trecut. Mai multe grupuri, printre care și directorii de companii din domeniul tehnologiei sau militanţii pentru dreptul la intimitate al cetăţenilor au cerut administraţiei americane să ia măsuri privind activităţile de supraveghere ale NSA.