„Urâciunea” din Africa

279

O lege care aplică pedeapsa cu închisoarea în cazul persoanelor care „comit acte homosexuale" a fost semnată în urmă cu câteva zile de Googluck Jonathan, liderul de stat al celei mai populate naţiuni din Africa: Nigeria. Reprezentanţii comunităţii gay spun că se tem de consecinţele sociale ale acestei legi.

Relaţiile homosexuale erau deja ilegale în Nigeria. Persoanele prinse „în flagrant" sunt pasibile de pedeapsă cu închisoarea de până la 14 ani. Noua legislaţie interzice însă și căsătoriile gay, grupurile și spectacolele cu tentă homosexuală și gesturile de afecţiune între persoane de același sex, în public.

Activistul nigerian Bisi Alimi a declarat pentru BBC că legea îi va afecta, de asemenea, și pe cei care încearcă să îi ajute pe homosexuali. „Nu ai voie să oferi servicii niciunei persoane pe care o percepi drept homosexuală", a declarat Alimi, directorul Kaleidoscope International Diversity Trust, o organizaţie pentru drepturile homosexualilor. E vorba, spune Alimi, de orice servicii, inclusiv celor de genul „asistenţa bolnavilor cu HIV".

În plus, noua lege recomandă sentineţe de până la 10 ani de închisoare pentru oricine ia parte la evenimente organizate de cluburi gay sau de ONG-uri.

Legea a stat în dezbatere circa trei ani. A fost adoptată de Senat în 2011 și aprobată de Camera inferioară a Parlamentului în mai anul trecut.

„Aceasta este o lege care este în acord cu orientarea culturală și religioasă a oamenilor", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Reuben Abati, pentru Associated Press. „Este o lege care reflectă credinţele și orientarea poporului Nigerian."

Potrivit unui sondaj Pew efectuat în 2007, 97% dintre nigerieni cred că homosexualitatea este un stil de viaţă inacceptabil, iar Nigeria este a doua cea mai intolerantă ţară în chestiunea homosexualităţii, din cele 45 analizate.

Însă pentru activiștii progay, statisticile nu justifică măsurile legale, pe care le pun pe seama colonizării culturale americane. Un exemplu sonor privind această concepţie este filmul „God Loves Uganda", care reclamă că intervenţia misionarilor creștini în cultura ţării pune în pericol viaţa membrilor comunităţii LGTB.

Lansat în octombrie anul trecut, filmul este o compilaţie înfricoșătoare de imagini și interviuri care îi acuză implicit și explicit pe creștinii evanghelici că excursiile lor misionare în Africa, pentru a duce vestea bună a Evangheliei sunt o reală ameninţare pentru siguranţa celor pe care îi doresc salvaţi.

La rândul lor, creștini americani din ramura conservatoare a cultului creștin după evanghelise spun că discriminarea homosexualilor în ţările africane este „o urâciune". „Sper că creștinii din Nigeria vor avea curajul să ascundă de poliţie bărbaţii și femeile homosexuale atunci când poliţia va veni să îi caute", scria Rod Dreher pe americanconservative.com, după ce vești despre homosexuali torturaţi de poliţia nigeriană au ajuns în presa americană.