Ţara unde se mănâncă cel mai sănătos

3473

Olanda ocupă primul loc în topul ţărilor cu cele mai sănătoase obiceiuri alimentare, potrivit clasamentului realizat de Organizaţia Oxfam America.

Olanda ocupă primul loc în topul ţărilor cu cele mai sănătoase obiceiuri alimentare, potrivit clasamentului realizat de Organizaţia Oxfam America.

Olanda a obţinut și cele mai bune rezultate în ceea ce privește preţurile accesibile și abundenţa de alimente. Pe locul imediat următor se află, la egalitate, Franţa și Elveţia, iar podiumul este completat, pe poziţia a treia, de Danemarca, Suedia, Austria și Belgia.

Ţara unde se mănâncă cel mai sănătos

Pe ultimul loc se află Ciad. Potrivit statisticilor, în această regiune preţurile la alimente sunt extrem de ridicate (însă nu la fel de piperate ca în Guineea sau Gambia). Totodată, calitatea alimentelor din Ciad este precară, accesul la condiţiile de igienă este limitat, iar valoarea nutritivă a hranei este scăzută, în ciuda costului ridicat al mâncării. Pe poziţiile imediat superioare acestei ţări în topul realizat de experţii de la Oxfam se află Angola, Etiopia, Madagascar și Yemen.

România se află în prima jumătate a clasamentului, pe poziţia 51, la egalitate cu Peru, Uruguay, Tunisia, Iordania și Lituania.

Urmările unei alimentaţii defectuoase

Arabia Saudită a obţinut cele mai slabe rezultate la capitolul „alimentaţie sănătoasă”. Consecinţele unei diete nesănătoase explică de ce ţara s-a clasat pe primul loc în topul regiunilor cu cei mai mulţi bolnavi de diabet (18% din populaţie) și pe locul al doilea în ceea ce privește obezitatea. Pe aceeași poziţie cu Arabia Saudită în ceea ce privește rata obezităţii se află și Statele Unite și Egiptul. Cele trei ţări sunt depășite însă de Kuweit, unde circa 42% dintre locuitori suferă de problema kilogramelor în plus.

Și în cazul Olandei, care ocupă prima poziţie în topul ţărilor cu cele mai sănătoase diete, experţii atrag atenţia asupra problemei obezităţii. Unul din cinci locuitori ai ţării depășește valoarea 30 măsurată folosind indicele de masă corporal (BMI). Acest lucru înseamnă că 19% din totalul populaţiei olandeze se confruntă cu problema greutăţii excesive.

„Pe tot globul, în special în ţările în curs de dezvoltare, prea mulţi oameni consumă din ce în ce mai multă hrană nesănătoasă. În mod paradoxal, peste 800 de milioane de oameni nu au destulă hrană nutritivă pentru consum. Guvernele și industria alimentară eșuează în a se asigura că toată lumea este în măsură să mănânce sănătos, în ciuda faptului că există suficientă hrană”, a declarat Raymond Offenheiser, președintele Oxfam America. Raportul a arătat că în Burundi, Yemen, Madagascar și India au fost înregistrate cele mai mari probleme privind accesul la hrană. Malnutriţia și numărul de copii subponderali atinge în aceste regiuni cote alarmante. „Oamenii cred că foamea este inevitabilă, dar acest lucru nu e adevărat. Există suficientă mâncare pentru a ne asigura că nimeni nu se culcă cu burta goală. Chiar și în ţările care se confruntă cu foametea, încă există, de regulă, suficientă mâncare. Cineva o păstrează sau aceasta nu a fost distribuită”, a declarat Max Lawson, de la Oxfam, pentru NPR.

Citește și: Studiu de caz într-un jurnal medical: Gastropareză vindecată prin rugăciune

Cercetarea experţilor de la Oxfam a fost realizată la nivel global, în 125 de ţări. Experţii s-au concentrat asupra patru aspecte de bază: existenţa unei cantităţi suficiente de alimente pentru a hrăni populaţia, preţul accesibil al produselor alimentare, calitatea acestora și influenţa dietei asupra sănătăţii locuitorilor.

Niciun articol afișat