Cum te afectează Graph Search de la Facebook şi cum îţi poţi apăra intimitatea

374

De la începutul acestei săptămâni, utilizatorii Facebook care au contul setat în limba engleză au putut testa noul motor de căutare Graph Search, care le promite userilor o nouă experienţă în ceea ce priveşte metodele de a descoperi oameni, fotografii, locuri şi alte lucruri care prezintă interes în cadrul reţelei, se arată în anunţul oficial publicat de companie.

Graph Search simplifică procesul de căutare, permiţând utilizatorului să caute diverse informaţii pe Facebook, în funcţie de interesele sale. De exemplu, folosind această nouă unealtă, îţi vei putea găsi mult mai uşor colegii de la serviciu care au cont pe Facebook. Mai mult de atât, îi vei putea găsi exact pe aceia cărora le place, de pildă, să schieze sau care sunt fanii formaţiei tale preferate.

Chiar dacă Graph Search este un instrument foarte util, acesta ar putea fi folosit și în moduri mai invazive, de exemplu, ca un instrument de supraveghere care să îţi pericliteze confidenţialitatea. În acest sens, Gizmodo recomandă câteva moduri prin care îţi poţi proteja datele personale.

În primul rând, atunci când postezi ceva nou pe peretele profilului tău personal, poţi selecta cine are permisiunea de a vedea update-ul tău. În dreptul zilei în care a fost postată informaţia apare un buton pe care dacă îl apeşi, îţi va apărea un drop-down menu de unde poţi selecta dacă vei împărtăşi statusul în mod public, doar cu prietenii sau cu anumite persoane, ori dacă îl poţi vedea doar tu. Folosind opţiunea Custom din acest meniu, poţi alege exact persoanele care vrei să vadă update-ul, dar şi acele persoane care nu pot vedea informaţiile.

Pentru protejarea intimităţii, Facebook permite partajarea prietenilor în două categorii speciale: Close Friends şi Restricted. Prietenii adăugaţi în cea de-a doua grupă nu vor putea vizualiza informaţiile pe care le împărtăşeşti pe Wall decât dacă le setezi ca fiind vizibile tuturor (Public).

Un alt mod de a proteja conţinutul paginii tale de Facebook, în special cel publicat în trecut, este folosirea jurnalului de activităţi pe care îl poţi accesa din pagina profilului tău, apăsând butonul Activity Log. Aici vei găsi întreaga ta activitate de când ţi-ai deschis contul: căutările efectuate până în prezent, toate posturile pe care le-ai apreciat prin opţiunea Like sau Share, toate comentariile pe care le-ai făcut, toate paginile la care te-ai abonat devenind fan şi o mulţime de informaţii despre întreaga ta activitate pe Facebook. Poţi şterge, revizui şi ascunde de pe Timeline informaţiile care nu mai vrei să fie accesibile tuturor.

De asemenea, îţi poţi revizui şi informaţiile personale despre tine folosind butonul Update Info. Mai mult, folosind opţiunile pe care le găseşti în Privacy Settings (setări pe care le accesezi apăsând butonul în formă de rotiţă zimţată din partea dreaptă sus), poţi seta audienţa pentru postările tale viitoare, poţi limita accesul la postările anterioare şi, în acelaşi timp, ai posibilitatea de a opta cine te poate găsi pe reţeaua Facebook, folosindu-se de adresa ta de e-mail sau de numărul de telefon (pe care le-ai completat în informaţiile profilului personal), dar şi dacă profilul tău va apărea în rezultatele căutărilor făcute pe alte astfel de motoare).

Nu în ultimul rând, trebuie să ţii cont de faptul că şi prietenii tăi pot publica informaţii care au legătură cu tine. De exemplu, te pot eticheta într-un status, ori într-o fotografie sau pot publica pe peretele tău diverse informaţii care, în unele cazuri, ar putea să fie ruşinoase sau nepotrivite. Vestea bună este că Facebook îţi permite să alegi acele informaţii publicate de prietenii tăi, pe care vrei să le afişezi pe profil şi, de asemenea, poţi seta câteva opţiuni legate de modul de etichetare, astfel încât să fii mai puţin expus în cazul căutărilor cu Graph Search. Poţi face acest lucru accesând setările contului (Account Settings), tot din meniul afişat, prin apăsarea butonului în formă de rotiţă zimţată. În această pagină, alege din meniul din partea stângă Timeline and Tagging. Aici găseşti o mulţime de setări care te vor ajuta să îţi păstrezi intimitatea, printre care şi alegerea persoanelor care pot adăuga postări pe profilul tău, cine le poate vedea, revizuirea postărilor publicate de prieteni, înainte de a fi vizibile tuturor sau cine poate vizualiza update-urile în care eşti etichetat.

Cunoşti şi alte metode prin care să ne protejăm intimitatea pe Facebook, fără a renunţa la contul personal de pe această reţea de socializare?